Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny trafikplats ska få fart på Almnäs

En ny trafikplats vid Almnäs ska sätta fart på exploateringen av området. Vägverket vill dela notan för bygget med Nykvarns och Södertälje kommuner.

Det finns stora planer för det tidigare militära området vid Almnäs. Här kan det bli bostäder, industrier eller ett nationellt hästsportcentrum.

En förutsättning för att kunna utveckla området i snabb takt är en ny trafikplats som gör att man kan åka direkt upp på E20 vid Almnäs, och av Södertäljes kommunstyrelsen har Vägverket fått grönt ljus att planera bygget av en sån.

– Det är lite av ett moment 22 – en exploatering är beroende av en trafikplats och trafikplatsen är beroende av att området exploateras, säger Patrik Wirsenius på samhällsbyggnadskontoret, Södertälje kommun.

Tanken är att Södertälje och Nykvarns kommun ska betala drygt hälften av de 66 miljoner kronor trafikplatsen kommer att kosta, medan Vägverket finansierar den andra knappa hälften med inkomster från trängselskatten. I slutet av januari ska Södertälje kommunfullmäktige besluta i frågan, medan Nykvarns politiker tar upp frågan först i mars. 2012 ska trafikplatsen börja byggas.

I slutändan kommer inte Södertäljes skattebetalare behöva betala för trafikplatsen, utan det nybildade kommunala bolaget Telge Almnäs AB.