Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny statistik över andelen kvinnliga chefer i länet – Södertälje bland bottenkommunerna

Salem sticker ut i positiv bemärkelse och Södertälje placeras bland de kommuner med minst andel kvinnliga chefer, enligt ny statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Minst andel finns i Upplands-Bro, där 30 procent av cheferna är kvinnor. Störst andel finns i Salem, där motsvarande siffra är 56 procent. Näst bäst är Nynäshamn, där hälften av cheferna är kvinnor – en ökning med 3 procentenheter från 2015.

På fjärde sämsta plats bland de 26 kommunerna kommer Södertälje, med 36 procent kvinnliga chefer, en förbättring med en procentenhet från året innan.

I den sämre halvan återfinns även Nykvarn, med 39 procent kvinnliga chefer, vilket dock är en förbättring med 3 procentenheter sedan året innan.

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB.

I statistiken finns inte politiker, högre ämbetsmän och VD:ar med.