Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny satsning på reumatiker

Äntligen kanske reumatiker kan få en tidig diagnos, menar Lena Klaesson, ordförande för reumatikerföreningen i Södertälje.

I dag är det ett stort problem att få diagnos och rätt behandling om man lider av någon reumatisk sjukdom. Lena Klaesson berättar att förbundet länge påtalat vårdens brister.

– Man fastnar lätt i primärvården och en husläkare som mer eller mindre vägrar skicka remiss till specialist. Det bottnar i okunskap, säger hon.

Men nu har landstinget bestämt sig för att satsa extra på reumatiker. En ny akademisk vårdenhet för reumatologisk specialistvård upprättas. Det är en pilotsatsning som bland annat ska hjälpa patienter att få tidigare diagnostisering och vård utifrån individuella behov.

– Det är jättebra, om patienter får diagnos tidigt kan medicinering snabbt bromsa sjukdomsförloppet.

När Lena Klaesson själv fick diagnosen Reumatoid artrit (ledgångsreumatism) fick hon och hennes make kämpa för att komma till en specialistläkare. När hon slutligen fick hjälp gjorde medicinen stor skillnad. Nu hoppas Lena att patienter ska kunna söka specialistvård direkt.

Den nya vårdenheten är även tänkt att knyta forskning och utveckling närmare den dagliga vården.

– Det är jätteviktigt. Reumatismens gåta är inte löst ännu, säger Lena Klaesson.

40 000 med artritsjukdom

Den nya specialistenheten kommer att finnas på Sabbatsbergs sjukhus och beräknar vara i full drift 2017. Pilotprojektets avtal gäller från och med nu och fyra år framöver.

I Stockholms län finns det runt 40 000 invånare med någon form av artritsjukdom (även om det kan förekomma ett stor mörkertal) Totalt 100 000 patientbesök gör inom reumatologin varje år.

Källa: SLL och Reumatikerföreningen