Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny rapport ger sommarfeeling – visar på toppenvatten vid svenska badplatser

Nya vattenprover visar att nio av tio svenska EU-bad har utmärkt vattenkvalitet. Bara två bad i vårt avlånga land får underkänt.

Det finns cirka 2 700 badplatser registrerade hos kommunerna i landet varav 441 är så kallade EU-bad med krav på regelbundna kontroller, prover av vattenkvalitén och tydliga skyltar som visar vilken klassificering badvattnet har.

Den senaste årliga genomgången visar nu att 92 procent av de svenska EU-baden är i toppklass. Bara två bad: Björkängen i Varberg och Pite havsbad får underkänt och klassificeringen ”dålig”.

- De allra flesta EU-bad i Sverige har god vattenkvalitet. Inför badsäsongen 2018 klassificeras badvattenkvaliteten som ”utmärkt”, ”bra” eller ”tillfredsställande” för 405 av Sveriges 441 EU-bad, vilket motsvarar cirka 92 procent, säger Ylva Engwall, utredare på enheten för vattenförvaltning på HaV som på tisdagen presenterade den årliga genomgången.