Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny plan ska ge service året runt

Lönsamheten för butiker, hantverkare och kaféer har varit dålig på Torekällberget i flera år. Nu har man tagit fram en ny plan för att ändra på det.

LT skrev senast i december om Solbackens café som fått stänga på Torekällberget eftersom det varit svårt att gå runt under vinterhalvåret. Redan då sa museichef Stefan Sundblad att man höll på att ta fram en ny plan för området.

– Vi har försökt i flera år på olika sätt men det går inte att få lönsamhet här så nu byter vi fot och provar något annat, säger han.

Fenomenet är varken nytt eller lokalt.

– Skansen har 1,4 miljoner besökare varje år, vilket kan jämföras med våra 120 000, men de har samma problem.

Det man tänkte ut på 90-talet fungerar inte längre, marknaden som fanns då är inte längre kvar så vi byter inriktning till att erbjuda service i stället för butiker, säger Stefan Sundblad.

Krukmakeriet kommer snart att drivas av en förening och erbjuda kurser och visa upp verksamheten.

– Viss försäljning kan ske men inte som nu med en av Sveriges bästa hantverkare.

Torekällberget för diskussioner med samordningsförbundet om att starta ett kafé där personer i stort utanförskap som rehabiliteras kan jobba och erbjuda besökarna fika troligtvis till sommaren.

Bageriet och Café Bellevue har fortsatt öppet i vinter och diskussion pågår för framtiden med de sistnämnda.

Karolina Önnebro [email protected]