Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny närakut öppnas i Södertälje till våren – en av flera nya mottagningar i länet

I vår öppnas tre närakuter i Stockholms län. En av dem ska ligga vid Södertälje sjukhus.

Flera närakuter har nyligen öppnat runt om i länet. Totalt är sex stycken redan igång och ytterligare tre öppnar under våren. De ska öppnas vid sjukhusen i Södertälje, Danderyd och Rosenlund på Södermalm. Den nya närakuten kommer att ersätta den mindre närakuten som idag finns på Vegagatan i Södertälje. Den stora akutmottagningen på sjukhuset kommer däremot att finnas kvar.

Läs även: Nu är det klart: Nästa år får Södertälje äntligen en ny närakut

– Syftet med närakuterna är att vården ska finnas där patienterna bor och de finns utspridda i länet just därför. Det som är viktigt och som vi redan kan se från årsskiftet är att antalet besök minskar på akutsjukhusen och att besöken på närakuterna ökar, säger Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd i ett pressmeddelande.

På närakuterna finns röntgen, lab och det går få hjälp med bland annat frakturer. I Stockholms län finns nu sex närakuter som tar emot barn och vuxna och har öppet dagligen mellan 8-22, även på helgerna.

Närakut Danderyd öppnar i februari och under våren öppnar närakuterna i Södertälje och på Rosenlund. Något datum för när de öppnar är ännu inte klart. Man har även planer på ytterligare två närakuter i länet.