Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny motion om Seyfomonument

Robert Halef har nu lämnat en ny motion om ett minnesmonument över offren för Seyfo, folkmordet 1915 på assyrier, ­syrianer, kaldéer, armenier och pontiska greker.

Halef lämnade en liknande motion 2005 som till slut ledde till att kommunstyrelsen 2007 beslöt om ett monument.

Men efter en överklagan från Pensionärspartiets Sten Lundin kom ett beslut som i stället sade att det inte var en kommunal angelägenhet att bekosta minnesmonument.

– Men efter beslutet i riksdagen om att det som hände 1915 verkligen var ett folkmord tror jag att förutsättningarna är mycket bättre. Dessutom föreslår jag i motionen att minnesmonumentet inte ska belasta kommunen utan helt finansieras av föreningar, kyrkor och enskilda. Kommunen ska bara behöva anvisa en plats. Ett monument är en oerhört viktig markering för alla oss som har anhöriga som dödats eller förföljts, säger Robert Halef.

Och enligt honom och andra assyrier/syrianer har så gott som alla i gruppen som bor i Södertälje släktingar som drabbades.