Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny modell skrotas: Så blir nya hyrorna för Telge Bostäder och Telge Hovsjö

Telge Bostäder och Telge Hovsjö har tidigare talat varmt om en ny, tryggare och mer rättvis hyresmodell. Nu meddelar bostadsrättsbolagen att modellen läggs på hyllan igen och att hyrorna höjs enligt tidigare avtal.

I stället höjs hyrorna enligt det tidigare avtalet med Hyresgästföreningen, som tecknades i december 2016. Det blir en ökning med 0,75 procent under 2017. För den som exempelvis hyr en trea för 5 859 kronor innebär det ökning på 44 kronor i månaden.

Tanken var från början att införa en ny hyresmodell, som skulle vara mer rättvis och trygg för hyresgästerna. Hyressättningen skulle bli mer förutsägbar och hyresgästerna skulle veta vad de betalar för.

Men parterna har inte kommit överens om den nya modellen.

– Vi har haft ett mycket bra samarbete med Hyresgästföreningen lokalt och var överens om ny modell. Tyvärr har vi inte kunnat komma överens om med den centrala Hyresgästföreningen och en ny hyresmodell blir därför inte av, säger Juan Copovi Mena vd för Telge Bostäder och Telge Hovsjö, i ett pressmeddelande.

Läs också: Hyresgästföreningen: Den nya hyresmodellen ska gynna hyresgästerna

De nya hyrorna börjar gälla från och med första juli. Under 2018 kommer nya förhandlingar ske gällande hyreshöjningar. Telge Bostäder och Telge Hovsjö meddelar att dessa förhandlingar ska ske enligt traditionella principer. Ambitionen är att åter ta upp diskussionen om den nya modellen.

Läs också: Skeva hyror ska försvinna – och det blir ingen hyreshöjning innan sommaren