Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nuri Kino till attack mot Margot Wallström

A demand for action vann ytterligare en delseger under måndagen. USA:s kongress röstade då igenom att man ska kalla IS illdåd för folkmord.

Med 393 röster för, noll emot och 40 som inte röstade fastslog den amerikanska kongressen att precis som EU-parlamentet kalla IS folkmord för just folkmord. Något som sätter stor press på den amerikanska regeringen som hittills inte har velat använda begreppet.

Nuri Kino som tillsammans med A demand for action under lång tid arbetat för att få igenom besluten, både i EU såväl som USA, var nöjd.

– Vi är självklart väldigt glada. Det är ett erkännande för alla de som har drabbats. Det rör sig om miljoner människor.

Även om han ser det som en viktig seger påpekar han att kampen fortsätter.

– Förhoppningsvis kommer det leda till att FN:s säkerhetsråd också kommer att erkänna det som ett folkmord och vidta åtgärder.

Men han ger också skarp kritik till den svenska utrikesministern Margot Wallström.

– Jag finner det oerhört märkligt att hon inte vill använda ordet folkmord. Tror hon på riktigt att hon är mer kunnig i folkmordskonventionen än hela EU-parlamentet och den amerikanska kongressen? Hon får skärpa sig! Det blir pinsamt när de främsta experterna i världen kallar det för folkmord och hon vägrar.