Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nuri Kino i kampanj mot Stefan Löfven efter beskedet att inte erkänna Seyfo

 
Erkännandet av Seyfo
Visa alla artiklar

Södertäljebon tillika den assyrisk/syrianska frilansjournalisten, dokumentärfilmaren och författaren Nuri Kino har twittrat om en banderoll från Fredhällstunneln i Stockholm.

Banderollens budskap undertecknat "kristna assyrier/syrianer/kaldeer/armenier/greker" vittnar om en splittring och känsla av svek gentemot statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraternas politik, efter att Löfven och regeringen ändrat sig i frågan om att erkänna folkmordet på kristna i Ottomanska riket 1915 – Seyfo – något Löfven tidigare lovat att göra.

LT har i skrivande stund inte fått bekräftat vem som satt upp banderollen.

Han har även skrivit ett längre inlägg på Facebook, som svar på frågan varför "assyrier/syrianer/kaldéer, armenier, yezidier och mandéer" är besvikna på just Socialdemokraterna.

– Vi har i decennier givit er våra röster, vi har trott på socialism och demokrati. Vi kom till Sverige för att få skydd. Vi är mycket tacksamma för allt landet har gjort för oss, för att vi fick en fristad. Nu är det vår tur att vara solidariska med våra systrar och bröder, skriver Nuri Kino.

Kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S) skrev under onsdagen ett inlägg på Facebook där hon bemöter kritiken.

– Framför allt är det våra politiska motståndare som försöker dra röster till partier som inte erkänt folkmordet vare sig i riksdagen, i regeringsställning eller i sina partier. Socialdemokraterna har inte ändrat ståndpunkt sedan vårt erkännande 2009. Inom (S) är vi synnerligen aktiva för att få frågan lyft på nytt i regeringen. Medan andra kastar paj på oss och på varandra ägnar jag tiden åt dialog med regeringen. Jag tror att det är mer konstruktivt, skriver Boel Godner.

– Socialdemokraterna har drivit den här frågan i två valrörelser, och nu plötsligt gör man en kovändning. Det gör folk mycket besvikna. Särskilt i en stad som Södertälje, säger LT:s politiske redaktör Tomas Karlsson som berättat om bakgrunden i en ledare.