Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill jägarna skjuta svan

Viss jakt på sångsvan och trana bör tillåtas. Det anser Jägarnas riksförbund, med säte i Södertälje.

I dagarna har Regeringskansliet fått en begäran från Jägarnas riksförbund om möjlighet att jaga sångsvan och trana. Förbundet hänvisar till ökande stammar och problem som fåglarna vållar, tranorna inom jordbruket och svanarna genom att de är starkt revirhävdande under sin häckningstid och tränger undan andra arter.

Riksviltvårdskonsulent Ulf Kallin har gjort skrivelsen som grundar sig på rapporter från förbundmedlemmar.

– Vi saknar vetenskapliga belägg och ser gärna att en opartisk studie görs av hur arter påverkar varandra, exempelvis under häckning. Det vi nu begär är så kallad skyddsjakt, på sångsvan i Norrlandslänen samt på trana i hela landet i en mer obyråkratisk form än dagens då länsstyrelsen kan bevilja jakt på enstaka individer. Eventuellt med begränsning av antal fåglar som får skjutas per dag, säger han.

Landets andra stora jaktliga organisation, Svenska jägareförbundet, är avvaktande i frågan.

– Visst har de arterna ökat men vi upplever det inte som en stor fråga. Då finns det andra arter där jakt är mer motiverat med tanke på de problem de ställer till, exempelvis den vitkindade gåsen, säger riksjaktvårdskonsulent Hans von Essen.

Vad tycker du? Ska det vara tillåtet att jaga svan och trana? Skriv en kommentar.