Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill Centern avskaffa naturreservatet

Det är dags att fundera över framtiden för naturreservatet på Farstanäs, tycker Centern.– Jag ser inga skäl till att ha det kvar, säger Tage Gripenstam (C).

Länsstyrelsen har beslutat att alla långtidsuppställda husvagnar på Farstanäs camping i Järna ska bort. Orsaken är att området är ett naturreservat och att marken inte ska kännas privat.

Tidigare har länsstyrelsen, på grund av naturreservatet, sågat entreprenören Pigge Werkelins planer på 130 nya stugor på halvön.

Nu ger sig Centern in i debatten.

– Så länge reservatet finns kvar får vi konflikter. Det är ofrånkomligt, säger gruppledaren Tage Gripenstam.

– Vi tycker att det är dags att ta en diskussion med länsstyrelsen om att upphäva naturreservatet.

Eftersom syftet med reservatet är rekreation och friluftsliv – och inte särskilda naturvärden – tycker Centern att området kan skötas på ett annat sätt. Det ska ändå vara öppet för alla – för bad och camping, understryker Tage Gripenstam.

– Det här är ett väldigt bra område att utveckla som besöksmål, till förmån för oss som bor i kommunen, men även för folk utifrån.

– Vi vill låta någon privat aktör utveckla området och vi vill skapa förutsättningar så att det går att driva verksamhet där.

Kommunalrådet Marita Lärnestad (M) gillar idén.

– Det är ett bra förslag att se över de naturreservat vi har i stället för att inrätta nya hela tiden, säger hon med närliggande Brandalsund i tankarna.

Gruppledare Mats Siljebrand (L) håller inte med sina allianskollegor.

– I dagsläget ser jag ingen anledning att upphäva naturreservatet. Min bedömning är att reservat, bad, stugor och camping kan samsas.

Susanne Bergström (S), vice ordförande för Järna kommundelsnämnd, tycker att campingen behöver ett lyft för att locka turister på besök i stor-Stockholm.

– Men jag tror inte att man behöver upphäva naturreservatet för att skapa en attraktiv camping. Reservatet kan vara en tillgång – det beror på hur vi marknadsför det.

Patrik Waldenström (MP), ordförande för miljönämnden, är glad över länsstyrelsens insats, speciellt när det gäller de nu nedlagda planerna på 130 stugor.

– Länsstyrelsen har verkligen gjort en jätteinsats för att förhindra en privatisering av Farstanäs, säger han.

Även Patrik Waldenström vill ha naturreservatet kvar.

– Det är jätteviktigt att vi har kvar ett skydd för det rörliga friluftslivet.

– Farstanäs ska vara en del av Södertäljes turistverksamhet. Min bild är att vi ska utvidga campingen, men fast boende är inte alls tanken.

För att upphäva ett naturreservat krävs synnerliga skäl, alltså mycket starka skäl. Synnerliga skäl skulle kunna vara att ett reservat inte längre har kvar, och inte kan återfå, de värden som skulle bevaras.

Reservat sedan 1967

Farstanäs naturreservat

Plats: Vid Järnafjärden några kilometer öster

om Järna tätort.

Bildat: 1967.

Yta: 289 hektar.

Syfte: Ändamålet är att säkra ett värdefullt område för bad och friluftsliv.

För besökare: Bad och camping.

Beskrivning: Norra delen består av flacka odlingsmarker och en del hagmark vid stranden. Södra delen består främst av en skogbevuxen höjd. Campingen ligger längst i öster.

Källa: Länsstyrelsen