Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu våras det för julen

Tussilagon är på väg att slå ut i Södertälje. I Nykvarn har viden bildat knoppar. Och i Järna har en läsare siktat fjärilen påfågelöga. Tydligen våras det för julen.

Att tussilagon blommar brukar vara ett uppskattat vårtecken, men inte i december. För det är en typisk vårblomma som brukar sticka upp ur det vissnade fjolårsgräset så snart tjälen börjar släppa. Det hindrar inte tussilagon i Södertälje från att blomma lagom till jul. En LT-läsare har fångat de gula knopparna på bild.

På Ekudden utanför Nykvarn har en annan uppmärksam läsare fotograferat videkissar som är på gång att slå ut i blommor. Och i Järna har en läsare fotograferat en levande fjäril av arten påfågelöga i sitt köksfönster.

Hittills har det varit en varm vinter och på en del platser i landet har det varit varmare dagar före jul än det var på midsommarafton. December liknar snarare oktober och 2015 är på väg att bli det varmaste året någonsin.

Och den som hade hoppats på en kall, vit jul blir besviken. Det milda vädret håller i sig hela julhelgen, med plusgrader, regn och en blåsig juldag.

– Det blir ingen snö på julafton, inte så där kallt och mysigt som man vill ha det, säger Nitzan Cohen, meterolog hos vädertjänsten Foreca.