Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu väcks åtal i nästa hemtjänsthärva

I dagarna väcks åtal i Södertäljes andra hemtjänsthärva – mot personerna bakom bolaget AB Hemtjänst med vd Kima George. Det beräknas avklaras betydligt snabbare än Jomemålet – åklagarna har lagt upp åtalet på ett helt annat sätt.

Annons

Det var den 10 februari 2014 som polisen slog till mot AB Hemtjänst

i Södertälje och grep ett flertal misstänkta för grova bedrägerier, däribland vd:n för bolaget – Södertäljeprofilen Kima George.

Åtalstiden har flera gånger flyttats framåt, men nu väcker åklagarna Thomas Hertz och Markus Hellsten åtal mot en handfull personer för grova bedrägerier riktade mot Södertälje kommun på närmare 7,5 miljoner kronor.

Däremot gjorde åklagarna klart att det åtal som väntas i dagarna sannolikt inte innefattar bedrägerierna mot Allmänna arvsfonden på två miljoner kronor. Det åtalet låter vänta på sig lite till. Men båda åtalspunkterna har vd Kima George som huvudman och ska avklaras i samma rättegång, inplanerad veckorna 37–39 i september.

Vad nu då! En hemtjänsthärva som avklaras inom loppet av bara tre veckor?

För den som hängt med i svängarna kring Södertäljes alla tidigare härvor vet att det brukar ta betydligt längre tid. Assistanshärvan tog cirka 80 dagar i både tingsrätten och hovrätten. Rättegången mot 32 åtalade i den första hemtjänsthärvan – mot bolaget Jome och vd Silva Gündüs – har planerats till 140 dagar – Sveriges hittills längsta. Den inleddes 27 mars förra året och stävar sakta men säkert mot mållinjen, där den sista slutpläderingen väntas genomföras 1 juni i år – i tingsrätten alltså.

Men hemtjänsthärva nummer två som nu nalkas – mot Kima George bolag AB Hemtjänst – ska alltså klaras av inom loppet av tre veckor.

Kammaråklagare Thomas Hertz förklarar hur det kan komma sig.

– Vi har valt att enbart inrikta åtalet mot den inre kärnan i bolaget. Vi har även bevismässigt lagt upp det på lite olika sätt, i Jomemålet har de fokuserat på varje timme, om det utförts hemtjänst eller inte. Därför måste väldigt många förhör hållas med de som påstås ha fått hemtjänst och med hemtjänstpersonal. I Kimafallet fokuserar vi på brister

i avtalet som vi menar räcker.

Kan du exemplifiera?

– Om jag går till tandläkaren för att få en rotfyllning men får den utförd av städpersonalen, så skulle jag hävda att jag blivit lurad och skulle inte ha betalat om jag visste om det innan. Om man alltså inte uppfyller förutsättningarna att bedriva verksamheten så har man inte rätt att få pengar utbetalda till sig heller. Med andra ord skulle inte kommunen ha betalt ut några pengar om de visste om detta.

Åklagarna menar alltså att AB Hemtjänst inte har följt avtalet med kommunen och därmed gjort sig skyldiga till grovt bedrägeri.

De åtalade i AB Hemtjänst är alla nära anhöriga med varandra. Bolagets 20–30 brukare är nästan uteslutande anhöriga de också. Brukare och personal utanför den inre bolagskärnan har dock inte åtalats, även om så kan bli fallet i ett senare skede.

– Många har misstänkts för penninghäleri, vilket blir fallet om man tillgodosett sig pengar från ett brott. Men den första rättegången blir att slå fast att ett brott förekommit, sen håller vi öppet för att förundersökningen fortsätter mot fler om det blir en fällande dom, säger Thomas Hertz.

De åtalade förnekar brott.