Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu testar Linda Heed unghästar i Frankrike

Linda Heed är just nu i Frankrike för att tävla två helger i rad. Hon har lämnat topphästen hemma och ska i stället testa fem nya kort, där åttaårige Cayenne är mest intressant.

Södertälje RK-ryttaren Linda Heed är just nu i Frankrike för internationella tävlingar, två helger i rad, i Le Mans. Stjärnhästen Niveau har fått stanna hemma – i stället har hon med sig fem unga hästar som hon hoppas ska visa om de är värda att satsa på i framtiden.

– Det är fem nya kort, nu ska jag se om de om det är höga eller låga kort, säger Linda Heed till LT-sporten som når henne på telefon när hon är på väg till Le Mans, via vägarna i Belgien.

Med sig i bussen har hon två hästskötare och fem hästar – två sjuåringar, en sexåring, och ytterligare en häst som är ny i stallet, samt en åttaåring.

– De två sjuåringarna har jag haft ett tag. Sexåringen har jag aldrig tävlat med och den fjärde hästen är ny i mitt team och kan på sikt bli till salu. Vi ska se hur bra det går för den, säger Linda Heed.

Det är den femte hästen som är mest intressant. Den åttaårige valacken med namnet Cayenne.

– Jag har tävlat en gång innan med den. Det är en väldigt speciell häst. Den kommer utomlands ifrån och har hamnat hos mig för att den inte tycker om att rida på det traditionella sättet. Jag är ju duktig på att hantera speciella hästar, berättar Heed.

Hon har haft Cayenne i 1,5 månad hos sig i stallet utanför Vagnhärad.

– Det känns som att jag är en konstnär när jag rider den, säger SRK-stjärnan.

Linda Heed har nyligen gjort comeback på den stora scenen genom finalplatsen i Volkswagen grand prix i Flyinge, där det dock inte gick resultatmässigt som hon hoppats på. Internationellt har hon inte tävlat sedan i Danmark i augusti.

Den internationella enstjärniga hopptävlingen i Le Mans innehåller främst två GP-tävlingar, på höjderna 1.40 respektive 1.45. Båda finalerna avgörs på söndag och med en prispott på motsvarande drygt 90 000 respektive 220 000 kronor.

Men det är inte prispengarna som fått Heed att bila ner till regionen Pays de la Loire i nordvästra Frankrike.

– Prispengarna är förhållandevis små internationellt sett. Visst är det bra med resultat, men det är mest känslan jag är ute efter, att se om någon av hästarna duger till något större, säger Linda Heed.

Tävlingarna pågår i Le Mans fredag till söndag från 1.20-höjd och uppåt. Nästa helg väntar en ny internationell tävling på samma plats och Linda Heed stannar kvar i Frankrike men kommer att flyga hem tillfälligt under veckan.

Hon ser fram emot att se sina oprövade hästar mäta sig med konkurrensen.

– I Frankrike är det otroligt hög bredd, konkurrensen är så pass svår. Vi får se hur det går, säger hon.