Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu snackar Alliansen allvar

Sjukhuset byggs om. Cirka 1,2 miljarder kronor satsar Alliansen på att bygga en ny modern enhet på den nuvarande fastigheten.
Det är precis det klara framtidsinriktade beslut vi längtat efter.

Prognoser visar att Stockholms län kommer att växa med nästan ett nytt stor-Malmö det närmaste decenniet. Det ställer stora krav på länets kommuner för att möta befolkningsexpansionen – och det ställer stora krav på landstinget att sörja för hälso- och sjukvård.

Det nya stora Karolinska i Solna ingår i den satsningen, men länet behöver akutvård och fler vårdplatser från norr till söder. Däribland Södertälje.

Den styrande Alliansen med Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna har tydligt markerat att de vill bygga ett nytt sjukhus i Södertälje. Det vill även oppositionen.

Alliansen har dock varit mindre tydlig med när det ska ske – och i vilken omfattning. Innan ett sådant beslut ville de räkna. Och räkna. Och räkna. Det gäller att ta ansvar för framtida kostnader.

Jämför med hur Södertäljes rödgröna politiska ledning – som för övrigt skriver debattartikel om sjukhuset i LT i dag – blir allt mer orolig över det stora låneberg som den har dragit på kommunen, och de allt högre ränteutgifter som följer på mångmiljardlånen.

Politker som anser att det går att ta nya stora lån till den ena investeringen efter den andra utan att tänka på sådant trivialt som amorteringar eller räntenivåer ser inga begränsningar. Men skjuter likafullt skuldbördan framför sig till kommande generationer.

Södertäljes rödgröna majoritet och deras partikamrater i landstingsoppositionen har krävt ett nybyggt sjukhus – med tillägget: nu. Och från Socialdemokraternas sida

har man också försökt hävda att Alliansen vill lägga ned sjukhuset – eftersom den inte omedelbart skjuter till investeringsbeloppet.

Socialdemokraternas domedagsprofeter har med sin ryktesspridning om att sjukhuset är hotat gjort Södertäljeborna oroliga – de har inte vetat vad de ska tro.

Ska de lita på Alliansen som säger att de ska bygga nytt sjukhus, även om de inte talar om när – eller vågar de lita på Socialdemokraterna som ville lägga ned sjukhuset så sent som 2003?

Ur den aspekten är det ett mycket viktigt besked som finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M) ger LT-läsarna i dag. Borta är allt jidder om nollalternativ, eller andra tillfälliga provisoriska lösningar.

Rosdahl har tillsammans med sjukhuschefen Mikael Runsjö kommit fram till en plan med ett nybyggt modernt akutsjukhus och ett närsjukhus på nuvarande plats – öster om kanalen, söder om Stockholmsvägen.

Cirka 1,2 miljarder kronor beräknas kostnaden bli. I och med detta raka besked klarnar bilden. Alliansen gör en historisk satsning på ett dygnet runt-öppet akutsjukhus i Södertälje. Äntligen kom beskedet som vi blivit lovade, men som har dröjt. För det är en sak att politikerna lovar ett nybyggt akutsjukhus – det är först med en prislapp och en tidsplan som löftena blir något värda.

Och där är vi alltså nu, frågetecknen är borta. Alla utom ett: Vad ska Socialdemokraterna skrämmas med nu? S, som fortfarande saknar trovärdighet i frågan sedan Ingela

Nylund-Watz ville lägga ned sjukhuset, har byggt en stor del av sin oppositionsroll på att måla hin håle på väggen.

Placerar partiet penseln och färgpytsen på hyllan nu?