Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska kommunen få kontroll över utgifterna inom hemtjänsten

Insatserna för att få kontroll över kostnaderna för kommunens hemtjänst är i gång.

Styrgruppen som leds av nya socialdirektören Lenita Granlund och en ganska omfattande projektgrupp med anställda inom olika delar av kommunkontoret jobbar med att lösa projektets mål.

– Vi beslutade ju om den har genomlysningen efter att de sociala nämnderna samtliga gått med underskott. Projektet är budgeterat att kosta fyra och en halv miljon det här året. Men på sikt är det tänkt att bli en besparing, då vi får kontroll över utgifterna, menar Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S).

Förstudien visade att den beviljade tiden per brukare var betydligt högre än

i andra kommuner, samt att nettokostnaden för hemtjänsten inte sjunkit i takt med att volymerna minskat.

Nu inriktas arbetet på att få kontroll på ekonomin, men också ett mer digitaliserat arbetssätt för hemvårdarna införs, samt att styra arbetet så att arbetad tid, planerad tid, beviljad tid och utförd tid ska följas varje månad.

– Projektet är i gång och de stora förändringarna ska märkas nästa år, förklarar Boel Godner vars kommunstyrelse förväntas godkänna rapporten över projektets delrapport.