Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska kanalens framtid avgöras

Var ska giftig jord dumpas, hur mycket buller blir det, störs badsäsongen och sommargästerna? Snart avgörs hur ombyggnaden av kanalen ska gå till.

Annons

Som LT berättat tidigare ska sjöfartsverket bygga om Södertälje kanal och sluss för att kunna ta in större fartyg i Mälaren.

Sjöfartsverket vill dumpa bottensediment i Ragnhildsborgsviken och Hallsfjärden intill Bränninge naturreservat. Det sista motsätter sig kommunen då jorden innehåller giftiga ämnen, men Sjöfartsverket menar att botten kommer att bli mindre förorenad än den är i dag och att de giftigaste massorna tas om hand på land.

– Sjöfartsverket svarar inte riktigt på frågorna, det borde finnas platser på ungefär samma avstånd från arbetet men på östra sidan kanalen de kan använda i stället, säger Anders Eriksson, miljöinspektör på kommunen.

Sjöfartsverket har gått med på flera av kommunens önskemål. Det handlar till exempel om att ha fler kontrollpunkter i norra kanalen nära dricksvattentäkten och krav på att bullrande arbete bara får ske på vardagar och inte under semestertid eller vid Mälarbadet i sommar – men Sjöfartsverket vill inte göra en extra besiktning av badet.

Inte heller är det klart hur det blir med kostnaden på 30 miljoner kronor för ombyggnad av befintliga ledningar. 

Nästa vecka börjar förhandlingarna i Mark- och miljödomstolen.