Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu öppnar Myca i Telleby – trots allt

Trägen vinner. I oktober öppnar Myca en förskoleavdelning i Telleby förskola. Trots allt.– Det känns så roligt, det var ju hit vi ville, säger företagets Yvonne Kjellberg och Annika Hansson.

När företagaren Christer Kvarnström köpte Telleby av Telge fastigheter i början på sommaren för 7,3 miljoner sa han direkt att han räknade med att ha förskoleverksamhet där. Den nya hyresgästen är Myca – företaget som tidigare inte fick köpa eller hyra av kommunen. 

– Det var rätt självklart till vilka man skulle vända sig, säger han och nickar mot Mycas Yvonne Kjellberg och Annika Hansson när vi träffas utanför Telleby förskola.

– Vi hade lagt Telleby bakom oss. Så vi jobbade vidare i och utökade verksamheten i Södertälje i stället, säger Yvonne Kjellberg som nu måste rekrytera personal och anordna öppet hus för intresserade föräldrar.

När Järna kommundelsnämnd valde att stänga Telleby (och Grodans) förskola 2012 på grund av för dåligt underlag var nystartade företaget Myca intresserat av att köpa.

Men den politiska majoriteten i kommundelsnämnden ville inte sälja, oro fanns för att en ny friförskola i lokalerna skulle ta barn från den hårt pressade kommunala förskolan.

När Myca visade intresse för att köpa fastigheten fick man först inget förskoletillstånd, men däremot löfte om att köpa fastigheten. När bolaget sedan fick rätt i domstol om tillståndet fick de i stället inte köpa lokalen. Inte heller hyra.

Men nu är de, mot alla odds, på väg in i Tellebys lokaler.

Kändes det som om kommunen gjorde allt för att stoppa er?

– Nej. Men vi fick ingen hjälp direkt. Men vi hoppas på ett bra samarbete, säger Yvonn Kjellberg diplomatiskt efter en stunds betänketid.

Myca vill nu öppna en förskola för mellan 40 och 60 barn på sikt, men startar redan i höst med en avdelning för cirka 20 barn.

– Men vi ser ju det här långsiktigt projekt, under många år framöver, säger Annika Hansson och ler. Vi vill erbjuda en bra förskola och vi flyttar in så fort det ena delen här är färdigrenoverad.

— Det kan bli tre avdelningar, men utan eget kök, det fungerar bra med catering. Men det är främst utemiljön och det lugna läget som är bäst, menar Yvonne.

Kommundelsnämndens ordförande Hanna Klingborg (MP) menade tidigare att hon var rädd för en flyttkarusell om det kom in en ny förskola.

Att den kommunala förskolan i Järna hade en skör ekonomi och var väldigt sårbar.

– Men efter att vi gjort en lokalöversyn och tagit ett helhetsgrepp bedömde vi att det gick att avyttra Telleby, och vi insåg ju möjligheten att det skulle starta friförskoleverksamhet där. Jag vill poängtera att jag är positiv till att olika aktörer finns i Järna, men att vi behövt få kontroll över det hela, säger Hanna Klingborg.