Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kommer domen i gangstermålet

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Utredningen är den dyraste sedan Palmeutredningen och domen blir den tredje i raden. I dag kommer Svea hovrätts beslut i det så kallade gangstermålet.

17 personer står åtalade i det uppmärksammade gangstermålet. När Svea hovrätt i dag offentliggör sitt beslut i målet är den stora frågan om livstidsdomen mot Bernard Khouri, för anstiftan till tre mord, står fast.

De tre mordoffren är X-teammedlemmen ”K-sigge” som sköts på spelklubben Oasen natten till den 23 december 2009 samt bröderna Moussa som sköts i samma lokal 1 juli 2010.

Abraham Aho, kallad ”Torpeden”, har dömts till 12 års fängelse för att ha utfört mordet 2009 och för medhjälp till morden 2010.

Den tingsrättsförhandling som genomfördes 2011-2012 fick göras om eftersom det förekommit jäv. I den andra tingsrättsdomen, som kom i augusti 2013, dömdes Bernard Khouri till livstids fängelse för anstiftan till tre mord, människorov, grov utpressning och försök därtill, samt grovt rån, olaga tvång och grovt vapenbrott.

Tingsrätten ansåg att motivbilden till de åtalade gärningarna var kampen om herraväldet över Södertäljes kriminella marknad. Tingsrätten menade att åklagarna lyckats bevisa existensen av ett kriminellt nätverk i Södertälje, som ”vanligtvis kallas Södertäljenätverket”.

Förhandlingen i Svea hovrätt har pågått mellan november 2013 och juni i år. Först i dag meddelas domen.

– Det är inte konstigt, dels är det många åtalspunkter, dels semester och att bara trycka domen tar några veckor, sa Björn Frithiof vid Internationella åklagarkammaren, som levt med målet i fyra års tid, till LT i juni.