Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan Taxinge jubla – krossplaner grusade

Nu kan Taxingeborna släppa loss jublet. Skanska lägger ner sina planer på en bergkross i det gamla bergrummet vid Mälaren.

I våras vågade Taxingeborna inte riktigt tro att det var sant. Två markägare – Uppsala akademiförvaltning och Nykvarns kommun – hade sagt nej till att upplåta mark till Skanska. Därmed var det i praktiken kört för bolagets planer på att ta emot och krossa bergmassor från bygget av Förbifart Stockholm i Taxinge. Men tillståndsansökan låg ändå kvar hos länsstyrelsen.

Det gör den inte längre. Skanska har dragit tillbaka ansökan och meddelar nu att det inte blir någon hamn- och krossverksamhet i byn.

– Det åter jättebra. Jag försöker smälta det. I snart tre år har vi kämpat, säger Gunnar Örnerborg, som riskerade att få det planerade transportbandet precis vid sitt hus.

– Nu måste vi ordna en fest, för oss som har hållit på och kanske för hela Taxinge.

Taxingebornas motstånd har haft betydelse för Skanskas beslut, men än mer har de tydliga beskeden från Uppsala akademiförvaltning och Nykvarns kommun spelat in – samt det faktum att Skanska har fått tillstånd att ta emot bergmassor i Slagsta i Botkyrka.

– Inte ett projekt går helt smärtfritt – det finns alltid närboende som har synpunkter. Men här protesterade hela Taxinge. Det är klart att vi lyssnar in opinionen – inte minst när alternativet Slagsta dök upp, säger Skanskas Torbjörn Andersson.