Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du panta ditt hundbajs

Nu vill Telge återvinning få Södertäljes hundägare att ta vara på hundbajset. För varje hekto avföring som lämnas i de nya återvinningsstationerna får man fyra kronor.

Telge återvinning har länge arbetat med att förädla avfall. Exempelvis görs bränsle av trä och biogas av matrester. Nu visar deras forskning att hundavföring har rätt egenskaper för att utgöra en del av materialet i miljövänliga fyrverkerier.

– Det började med ett samtal från en kund för tre år sedan. De ville hitta ett sätt att tillverka miljövänliga fyrverkerier och sedan dess har vi fört diskussioner. Nu har vi hittat ett både lätt och energirikt material som inte stör aerodynamiken och som snabbt brinner upp vid explosionen, berättar Robert Nordström, affärsområdeschef för behandling på Telge återvinning.

Men för att komma i gång med produktionen krävs råmaterial. Därför uppmanar nu Robert Nordström Södertäljes alla hundägare att ta vara på påsarna efter promenaden med husdjuret.

– För att få i gång användandet av de nya bruna påsarna och de matchande ”avföringsigloos”, som vi placerar vid återvinningsstationerna i dag, erbjuder vi fyra kronor per hekto hundbajs under en inledningsperiod. Vi väntar oss att priset sedan kommer att stabiliseras på runt en krona hektot, säger han.

Telekoncernen är nöjda med den samhällsnytta som kommer med satsningen på återvinning av hundavföring. I och med hektopriset räknar Telge bostäder exempelvis med att slippa se hundbajs i sina områden, vilket underlättar vårstädningen av parkytor och gångvägar.

– Vi tycker om konceptet eftersom det förenar boende och personal i vår gemensamma strävan mot en trivsam boendemiljö med engagerade boende. Bidrar det även till ett hållbarare samhälle så tycker vi att det är positivt, säger Eva Nygren, vd på Telge bostäder.