Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kan du få längre tid hos doktorn

Sedan nyår har landstinget infört ett nytt ersättningssystem till vårdcentraler.Nu ska det inte löna sig med många korta besök längre.

Stockholms läns landstings nya ersättningssystem innebär att ersättningen för besök sänks till förmån för en höjd ersättning för hur många som är listade på en vårdcentral.

Detta ska ge en mer jämlik sjukvård och omfördela resurser till mottagningar med patientgrupper som behöver mycket vård.

Tidigare var det lättare för personer med lättare åkommor att få tid hos läkaren för ett kort besök då fler besök gav mer ersättning, vilket skedde på bekostnad av sjuka med komplexa behov.

20 procent av den fasta ersättningen till husläkarmottagningar och vårdcentraler avgörs numer utifrån socioekonomiska förhållanden då vårdbehovet är större i utsatta om-

råden.

Ersättningen för hembesök av distriktssköterska, sjuksköterska och undersköterska höjs också, liksom läkarbesök för personer som är äldre än 80 år.

Johan Hadodo är verksamhetschef för Fornhöjdens vårdcentrum.

– Än så länge är allt som vanligt här. Vi har gjort egna prognoser som visar att det nya systemet inte kommer att påverka oss så mycket i längden. Vi har ett högt tryck och jobbar för att ta hand om alla som söker vård, säger han och fortsätter:

– Vi verkar ju i ett socioekonomiskt område som får lite mer ersättning, det kan bli tuffare för vårdcentraler utanför dessa områden, men vad jag har hört hittills av övriga vårdcentraler i Södertälje är det nya systemet inte negativt. Det ska bli intressant att se vid årets slut hur det blev.

Ulla Andersson är verksamhetschef på Capio Wasa.

– Vi vet inte riktigt hur det här kommer att påverka oss men uppdraget är detsamma, att ge vård och prioritera äldre och kroniskt sjuka, så vi jobbar på som vanligt.

Hon berättar att de försökt räkna på vad förändringarna skulle kunna innebära men att det är svårt.

– Vissa ersättningar kommer till, som den till socioekonomiska områden, men samtidigt försvinner andra, som tolkersättning, så det går kanske jämnt ut i alla fall, säger Ulla Andersson.

Thorleif Nilsen är vd för norska bolaget Legevisiten som bland annat driver vårdcentralen Telgeakuten.

– För vår del är det positivt eftersom vi har många äldre och kroniskt sjuka. Det nya systemet är mer rätt fördelat då det inte lönar sig med många snabba besök.

Även om de inte får del av någon ersättning som socioekonomiskt utsatta områden är han inte orolig.

– Ambitionen från landstinget är bra för att ge de mest vårdkrävande patienterna, äldre och multisjuka, mer pengar. I kronor och ören kanske vi tappar lite om vi gör samma sak som i dag men det ska vi ju inte göra.