Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Stockholmarna vargen in på knuten

Dagen då det stod klart att varg hade planterats in i Mellansverige blev startskottet för en utdragen och många gånger hätsk debatt om vi ska ha varg i Sverige eller inte.

Den positiva sidan i debatten kommer till stor del från Stockholmsområdet. De har under hela tiden klart och tydligt förespråkat att vargen tillhör den svenska faunan och gör ett pittoreskt och spännande inslag i vår svenska natur. De har också med stor kreativitet kommit med lösningar på eventuella problem som vargen skulle medföra.

Den negativa sidan i debatten kommer till stor del från Dalarna och Värmland med en total motsatt bild vad gäller vargproblematiken.

Men återigen har moder natur visat sig vara klok och presenterat en lösning på problemet som är genialiskt enkel.

En vinter med rejält mycket snö i Dalarna och Värmland har fått vargarna att söka sig ner till Stockholmstrakten där snömängden är betydligt mindre och bytesdjuren betydligt fler.

I det området har vildsvinsstammen ökat lavinartat så till den milda grad att jägarkåren inte mäktar med att hålla populationen stången så där kommer vargen att göra nytta. Dessutom finns en hel del annat vilt vilket kommer att ge vargarna en gynnsam tillvaro.

Jägarna i Dalarna och Värmland kan fortsätta att på höstarna populationsanpassa avskjutningen av det i stort sett enda stora jaktbara vilt som finns där nämligen älgen.

Älgarna i sin tur kan ta vintern och dess snödjup i lugn och ro och skaffa föda för att hålla sig starka och friska utan att behöva jagas.

Peter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare