Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu har Ankies tomtar kommit ner från loftet

Ann-Kristine ”Ankie” Fridh Renström har runt 1800 tomtar hemma. Första advent får de komma ner från vinden och stanna över jul.– Jag och maken skulle köpa en tomte varje år men det blir snarare 100 nya tomtar, säger hon.

När Ankie och hennes man träffades bestämde de sig för att köpa en ny tomte varje år, men så blev det inte.

– Då hade vi haft 33 i stället för cirka 1800 tomtar. Jag är uppväxt i ett hem med många tomtar. Maken delar inte riktigt min passion, det är ju lite jobb att få ner de 25 stora lådorna från vinden, men han hjälper till och tycker att det är mysigt när de är på plats, säger hon.

Att placera ut alla tomtar i hemmet tar sin tid.

– Förut tog det väl två helger men nu är det så många att det tar åtta dagar.

Ankie ställer tomtarna på olika ställen varje år.

– Alla tomtar som är ett par står här, där nere är gympatomtarna, på uterummet står tomtar med gris och där borta är tomtar som ligger ner, säger hon och visar runt.

Det finns tomtar av alla slag, stora och små, mjuka och hårda, svarta och vita, gröna och röda, inomhus och utomhus, i vardagsrum, sovrum, badrum och kök.

– Tomtarna som går på dass ska så klart vara i badrummet, precis som de som lagar mat får stå i köket.

Där finns också hushållspappershållare, servettställ, skålar, krukor, slevar, smörknivar och förstås kylskåpsmagneter med tomtar på.

Ankie har även en särskild hylla som kommer fram när det är dags och hon möblerar om lite hemma så att alla tomtar ska få plats.

– Jag plockar undan alla andra saker som får bo på vinden när tomtarna är här nere. Sedan byter vi tillbaka efter jul. Jag gillar ordning och reda, man ska kunna leva som vanligt ändå.

Trots det stora antalet har hon koll på sina tomtar.

– Jag har nästan inga dubbletter så det är klart att det är lite svårare att hitta nya tomtar nu, särskilt som det är ungefär samma urval överallt nuförtiden.

Vad som är viktigast för nya tomtar att kvala in är enkelt.

– Att de ser snälla ut. Fast jag har en tomte som ser lite lurig ut. Han är väldigt noga med att stå på rätt ställe. När jag flyttade honom till ett nytt ställe hamnade han på ställen dit han egentligen inte skulle kunna ta vägen.

Ankie kan de flesta tomtarnas historia men har på flera tomtar ändå skrivit på undersidan vem hon har fått den från och när. Men hon har inga favoriter.

– Nej, jag tycker om alla, men vissa kanske lite mer. Dem jag är mest rädd om får bo i vitrinskåpet och när barn och barnbarn var små tänkte jag lite extra på vilka jag placerade i lekvänlig höjd.

Tröttnar du aldrig?– Jo, lite så är det varje höst och jag frågar mig om jag ska ta fram alla tomtar

i år, men när advent kommer så vill jag ha dem, det blir ingen jul annars.

Två jular har tomtarna inte kommit fram, en när de reste bort och en när de flyttade till Järna för fyra år sedan. Men till tjugondag knut ska alla vara borta. Då packas de ner i tidningspapper i lådor och bärs upp på vinden igen.

Ser fram emot Machu Picchu

Namn: Ann-Kristine Fridh-Renström.

Ålder: 59 år.

Bor: Järna.

Gör: Gruppchef på ett LSS-boende.

Familj: Man, två vuxna barn, fyra barnbarn.

Intressen: Tomtar (har runt 1800 stycken) och resor.

”Vi är ett gäng på sex till åtta personer som brukar åka tillsammans. I vår ska vi till Peru och Bolivia och bland annat se Machu Picchu och Titicacasjön.”