Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Nu händer det igen och omvärlden bara tittar på”

22 år och med ett enormt engagemang för samhällsfrågor och den assyriska situationen. Genom sin utställning vill Kara Hermez skapa diskussion.

Hon är född i den urgamla assyriska staden Nineve i Irak och tillbringade somrarna i byn Nahla. Det var en höjdpunkt för Kara Hermez.

– Det är en otroligt vacker natur där, med sol och bad. Tänk bara att plocka frukt som persika, granatäpple och fikon från träden och äta direkt. Bara den känslan är sagolik, säger Kara.

Till Sverige kom hon 2000. Hennes far var politiskt aktiv i Irak och det var inte säkert för familjen att vistas i landet längre.

– Han kämpade för den assyriska folkgruppens rättigheter. Han vägrade acceptera det ständiga förtrycket mot assyrierna, som även skulle benämnas som kristna araber. Vi är assyrier, säger Kara, som berättar att Södertälje blev en nystart för henne.

– Jag är så tacksam mot Sverige och Södertälje. Här finns en massa möjligheter att välja bland och det jag har fått är ovärderligt. Det har ökat mitt intresse för volontärarbetet och jag trädde in i Röda korset för att hjälpa andra att få det minst lika bra som jag tidigare hade fått det när jag kom till Sverige som liten.

Trots det stora intresset för samhället föll valet på naturvetenskap när hon skulle välja gymnasieprogram. Men efter gymnasiet valde hon att läsa statskunskap på Stockholms universitet.

– Det älskar jag. Det har öppnat mina sinnen och gett mig en helt annorlunda livssyn. I slutändan handlar det om att respektera andras åsikter, säger Kara.

Hon läste en termin på franska Institut d’études politiques, även kallat Sciences-Po och nu i februari blir hon klar med studierna. Till hösten hoppas hon påbörja sin masterutbildning i statsvetenskap. Utställningen på Stadshuset gör hon för att öka intresset för minoritetsbefolkningen i Irak.

– Jag var på resa i Irak 2012 och det fanns så mycket att berätta därifrån att jag bestämde mig för en utställning, säger hon.

Kara blir uppskakad när hon visar fotografier, böcker, kläder, hantverk och annat. Bland annat visar hon artiklar från amerikanska tidningar skrivna 1915.

– Folkmordet Seyfo skedde då och i tidningarna beskrivs folkmordet rätt så detaljerat, men ändå var världen tyst. I Simele 1933 skedde ett nytt folkmord som också uppmärksammades i media, men ändå var det tyst. Och lika tyst är det nu när det sker i Syrien. Assyrierna har aldrig fått upprättelse. Många andra assyriska ungdomar upplever samma smärta. Det är väldigt levande för oss, säger Kara upprört och avslutar:

– Jag är så frustrerad. Efter allt som hände i Irak har man ändå inte lärt sig något. Nu händer det igen i Syrien och omvärlden bara tittar på.

Ställer upp i kommunvalet

Namn: Kara Hermez.

Ålder: 22 år.

Familj: Pappa Binkhas, mamma Helen och ­syskonen Ashorina, 29, Ramina, 27, Ramsina, 24, Georges, 21, och Orshina, 19.

Bor: Fornhöjden.

Gör: Studerar stats­vetenskap vid Stockholms universitet.

Intressen: Volontärarbete, politik och att prata.

Aktuell: Utställning i Stadshuset till den 17 februari.

Kuriosa: Kara finns på Folkpartiets valsedel till kommunfullmäktige, plats åtta.