Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu försvinner monopolet på apoteken

Kuba, Nordkorea och Sverige. Fram till juli i fjol var sällskapet av länder med apoteksmonopol inte större än så. Nu är det än mindre. I och med den borgerliga avregleringen har Sverige lämnat gruppen. Nästa vecka startar de första apoteken i privat regi och effekterna av reformen kan ta fart.

En fri apoteksmarknad leder till bättre tillgänglighet och längre öppettider, speciellt gäller det receptfria läkemedel. Redan nu går det att njuta av denna tillgänglighet. Receptfria värktabletter och annan medicin finns sedan månader tillbaka i de flesta mataffärer, något som underlättat vardagen för många familjer runt om i landet.

När det gäller receptbelagd medicin finns det dock fortfarande oklarheter. För även om Sverige lämnat Kuba och Nordkoreas sällskap har vi nu kommit att tillhöra en ny,

lika udda, grupp. Som ett av få länder i världen saknas det i Sverige helt regler kring vem som får äga och driva apoteken. Därmed är det fritt fram för läkemedelsföretag, vårdcentraler, läkemedelsgrossister eller läkare att ge sig in på den nya marknaden. Det är inte bra. Sjukvårdsbranschen skiljer sig från andra branscher genom det

beroendeförhållande vi som konsumenter har gentemot läkarna.

Vår kunskap om sjukdomar och läkemedel är försvinnande liten. Oftast tvingas vi helt enkelt lita på det som läkarna säger till oss. Det ska inte finnas något tvivel om att läkaren skriver ut den bästa och billigaste medicinen, i stället för den medicin som vårdcentralens ägare producerar.

Tidigare har det inte funnits möjlighet för någon del av sjukvårdskedjan att tjäna pengar på att rekommendera dyra behandlingar och mediciner. De som skriver ut medicin och behandlingar har inte haft någon ekonomisk koppling till dem som utför behandlingarna eller tillverkar läkemedlen. Nu finns den möjligheten och snart kan apoteken tjäna pengar genom att sälja dyra mediciner som de själva tillverkar. Det är inte bara teori, sådana problem har uppstått i andra länder, inte minst i Norge som avreglerat på liknande sätt som Sverige. Dessutom finns det redan nu läkemedelsföretag som signalerat att de ämnar ge sig in på den svenska apoteksmarknaden. Regeringen skulle redan nu behöva varsla om framtida regleringar för att skrämma bort dessa företag.

Om väl detta missöde kan rättas till bådar allt för att den svenska avregleringen kommer att bli en succé. Trots att Sverige är ett av världens rikaste länder har vi, enligt en rapport från OECD, enbart ett apotek per 10 700 invånare. Jämför det med Europasnittet på ett apotek per 4 000 invånare. Även med hänsyn till att Sverige är mer glesbebott är skillnaden väldigt stor.

Efter avregleringen i Norge visade det sig dessutom att det statliga monopolet helt enkelt varit för dåligt på att göra glesbygdsapoteken lönsamma. Glesbygden sågs som en förlustaffär som skulle täckas upp av tätorterna. Med avregleringen kunde entreprenörer finna nya vägar för att göra glesbygden lönsam. Således ökade antalet apotek även där.

Ett avreglerat monopol kommer att göra det enklare och snabbare att få tag i medicin. Det är bra, men inte till vilket pris som helst. Lyckligtvis måste varje apotek enligt lag tillhandahålla alla förordnade mediciner och på så sätt kommer det alltid att gå att få tag i billigare alternativ.

Men för den genomsnittliga, oinsatta, medborgaren krävs mer. Det krävs att apoteken inte själva har incitament att erbjuda dyrare medicin. Därför får läkemedelsföretag aldrig äga eller driva apoteken. Mot detta borde regeringen agera omedelbart.

ERIK HULTGREN, Ledarskribent