Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu får Khouri namnen

 
Gangsterkriget
Visa alla artiklar

Den maskerade handlingen, som Khouri begärt att få se, har nu lämnats in till tingsrätten – omaskerad. Inom kort får den utpekade gangsterledaren läsa vad som står under maskeringen.

Turerna med polisens maskerade underrättelseuppslag går vidare.

Som LT tidigare berättat krävde den mord- och utpressningsåtalade Bernard Khouri, 32, att få läsa en maskerad bevishandling i omaskerat skick.

Han tror att under maskeringen döljer sig namnen på polisens informatörer och att dessa kan komma från X-teamsfären, vilket skulle kunna minska trovärdigheten hos det vittne som pekat ut Khouri som utpressare.

Åklagarna har nämligen åberopat underrättelseuppslaget som bevisning mot honom i ett åtal som gäller grov utpressning av två bröder – ett av flera åtal i gangsterrättegången.

När Khouris försvarare, advokaterna Fredrik Ungerfält och Taavi Tuula, begärde ut handlingen i omaskerat skick från polisen, fick de svaret att det rörde sig om sekretessbelagda personuppgifter.

I ett mejl daterat den 13 februari i år, svarar kammaråklagare Björn Frithiof, Khouris advokater:

”… Övriga uppgifter innehåller personuppgifter beträffande andra personer. Dessa uppgifter har utelämnats då det av hänsyn till allmänt eller enskilt intresse är av synnerlig vikt att uppgiften inte röjs”.

Men tingsrätten beslutade att Khouri skulle få ta del av den omaskerade handlingen. Och häromdagen skickade Södertäljepolisen in den till tingsrätten – omaskerad, men sekretessbelagd för yttervärlden.

Enligt rättens ordförande, Lars Lindhe, har en åtalad så gott som alltid rätt att få se allt bevismaterial som åberopas mot honom. Att det nu blev så här, beror på att åklagarna åberopade den maskerade handlingen som bevis.

– Då är huvudregeln att bevisningen ska ges in i dess helhet. Och om åklagaren väljer att åberopa underlag med polisens tipsare, eller vad det nu är, så blir det så, säger han.

Enligt åklagare Björn Frithiof är det här första och enda gången i målet som en handling med maskerade namn åberopas. Det hela är alltså ett undantagsfall – eller ett misstag, hävdar vissa. Men enligt såväl polisen som Frithiof, kan de aktuella namnen inte påverka utredningen. Det handlar heller inte om informatörer, enligt Frithiof, utan om personer som uppges befinna sig på en viss plats.

– Polisen maskerade dem därför att de inte har med saken att göra och det försökte jag förklara för Khouri och hans advokater. Polisen har inte ens gått vidare och hört de här personerna som vittnen, säger Björn Frithiof.

Bernard Khouri väntar nu i sin cell på att få ta del av uppgifterna.