Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu får det räcka"

Den kalla och snörika vintern väntas slå hårt mot många fastighetsbolag som måste betala för snöröjning, halkbekämpning och ökad energiförbrukning.

Att planera budget för snöröjning är ingen lätt uppgift. Förra vintern kom väldigt lite snö och för många fastighetsbolag slutade det med plus i kassan. Men i slutet av 2009 vräkte snön plötsligt ner och snöröjningen har pågått över såväl helger som helgdagar – tider då kostnaderna ofta blir det dubbla.

– Vädret har kostat oss en hel del. Men vi hade pengar kvar från januari, februari och mars 2009, då det kom väldigt lite snö, säger Hans Persson, vd på Gnestahem.

För att räkna ut budgeten brukar de slå samman de fem senaste årens kostnader för snöröjning. Runt 700 000 kronor brukar Gnestahems årliga snöbudget landa på.

Den senaste fakturan som Gnestahem har fått in gäller snöröjningen mellan den

14–20 december. Den gick på 152 000 kronor. Men Hans Persson är inte orolig över att pengarna ska sina för fort.

– Nu är det nytt år och ny budget.

Men mer snö önskar han sig inte.

– Vi har fått vår vinter nu och det är jättebra. Men det räcker nu, säger Hans Persson.

Även Nykvarnsbostäders vd Johan Tynnerström längtar till våren.

– Det är jättevackert med all snö. Men som fastighetsägare är det skönt att slippa den här perioden.

Han räknar med att bolagets avsatta snöröjningspengarna ska räcka. Men fortsätter det snöa intensivt hela vintern kommer det att tära på ekonomin.

– I värsta fall överskrider vi vår budget. Då får vi se över alla våra konton och kanske dra ner på planerat underhåll, säger Johan Tynnerström.