Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu breddas rutavdraget

Att rutavdraget blir bredare är en stor framgång och ett gott betyg för Centerpartiets politik för fler riktiga jobb.

Annons

Redan år 2003 yrkade Birgitta Carlsson (C) och Annika Qarlsson (C) i en motion på att införa möjlighet till rut- och rotavdrag, vilket senare förverkligades.

Nu utvidgas reformen – och möjligheter till fler jobb i branscher där trösklarna in är något lägre. Det öppnar dörrar till egen försörjning för fler.

När Centerpartiet föreslog och senare drev igenom det ursprungliga avdraget, för städtjänster, så fanns ett omfattande motstånd mot att göra svarta jobb vita och att underlätta för utlandsfödda och människor med begränsad utbildning att få ett första jobb.

Socialdemokraterna har bland annat systematiskt förminskat anställda i rutsektorn genom att kalla dem för ”pigor”. Så sent som i valrörelsen ville man halvera rutavdraget och man har också drivit igenom nedskärningar i så väl rut- som rotavdraget.

Därför är det glädjande att Socialdemokraterna nu erkänner att man haft fel, medger avdragets potential och medverkar till att vidga det. Förhoppningsvis blir nästa steg i Socialdemokraternas omvändning att även inse att nedskärningarna i avdraget var ett misstag. Skatteverkets siffror visar att antalet företag i båda dessa sektorer minskat kraftigt.

Jämför man februari 2015 med februari 2016 så har antalet företag som gjort rutuppdrag minskat med 14 procent och antalet företag som gjort rotuppdrag minskat med 17 procent.

Det är inte någon positiv trend och förhoppningsvis tar regeringen till sig den signalen och återställer nivåerna på avdragen.

gruppledare

Tage Gripenstam (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel