Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar valrörelsen på allvar

Annons

Med ungefär en månad kvar till valet drar valrörelsen igång på allvar. Efter Almedalen blev det relativt lugnt. Visserligen har flera partiledare varit i farten den senaste tiden på grund av bränder, torka och ett grundstött fartyg.

Men nu börjar de mer planerade valaktiviteterna. Moderaterna hade sitt valkonvent redan i maj och Kristersson höll sitt sommartal i början av juni. Men den 3 augusti är det Centerpartiet som håller sitt valkonvent. Sedan kommer de flesta partier med någon form av samlande avstamp inför valrörelsens slutspurt. Till exempel Jan Björklund (L) sommartalar i Göteborg och Stockholm kommande vecka.

Från 6 augusti blir det partiledarutfrågningar i Sveriges Radio, såväl i P4 Extra, i P1 Morgon, Morgonpasset i P3. I SVT börjar partiledarutfrågningarna i mitten av augusti. Den traditionella slutdebatten i SVT blir den 7 september. Till det kommer alla nyhetsintervjuer i radio och TV med partiledarna från deras olika valmöten och presskonferenser. Att enbart fokusera på partiledarna känns lite torftigt. Men man får hoppas att media orkar bevaka också många andra av partiernas företrädare.

Det finns en ton i många kommentarer som går ut på att inte så mycket redovisa vad man vill utan kritiserar andra. Det må de väl göra, men det är svårt att tro att det kan vara särskilt effektivt.

Det finns en ton i många kommentarer som går ut på att inte så mycket redovisa vad man vill utan kritiserar andra. Det må de väl göra, men det är svårt att tro att det kan vara särskilt effektivt. Det är betydligt bättre att klart säga vad man står för och vad man vill.

Man kan nog tänka sig att det kommer att bli en del omkastningar i budskapen efter den torra sommaren, med effekter på lantbruket, men också press på den krisorganisation som skall klara till exempel skogsbränder. Klimatfrågan i hela dess vidd måste prioriteras upp. ”Det är bra om alliansen börjar ta klimatpolitiken på allvar. Den har varit styvmoderligt behandlad i samarbetet”, skriver Skånska Dagbladet i en ledare (1/8). ”Om alliansen vill tas på allvar som krishanterare kan det inte bara var Centerpartiet som vill prata klimat. Förhoppningsvis leder diskussionen kring krishantering till slutsatsen att alliansen måste prioritera klimatfrågan”.

Nu är det inte bara klimatet och den varma sommaren som stökar till. Ekot beskriver (1/8) att sommarbemanningen orsakar problem inom sjukvården. Två tredjedelar av landstingen upplever ett ansträngt vårdplatsläge just nu. Hela 14 av 21 landsting uppger att antalet bemannade vårdplatser är lägre än vad behovet är. Kan vi också få lite vårddebatt i valrörelsen, tack! Det är trots allt också landstingsval, val till den organisation som är den huvudsakliga huvudmannen för i alla fall sjukvården. Och låt oss då inte få en debatt om vi skall förstaliga den eller inte. Det finns – idag – ingen majoritet för en sådan förändring. Det lär säkert dyka upp andra frågor i valrörelsen. Ha beredskap för det.

Sven Erik Jansson