Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu börjar det hårda och mentala spelet

En veckas uppehåll är över. I dag inleds andra halvan av allettan när SSK åker till Hudiksvall. Den viktigaste delen på säsongen – då det mentala spelet blir viktigare än någonsin.

SSK-spelarna hade lite mer ledigt i början av veckan men har tränat på som vanligt sedan i onsdags. Men utan att lägga på någon extra träningsdos under det veckolånga uppehållet i serien.

– Vi hade rätt tung träning före jul, då var det riktigt jobbigt. Nu handlar det mer om att hålla kroppen så fräsch och pigg som möjligt, säger Adam Hansen.

En som söker formen är forwarden Lucas Carlsson, som inte är nöjd med sin prestation hittills i allettan.

– Hela laget kan bättre, men jag är inte nöjd med min prestation. Det har väl varit helt okej för mig personligen, men mer nedåt än uppåt. Ibland fungerar det inte riktigt men jag jobbar på det.

Vad skulle du vilja ändra på?– Jag har liksom stannat av i skridskoåkningen, jag måste hålla farten uppe

i matcherna. Waltin har varit på mig tidigare under hösten, men inte så mycket på sistone. Han är väl nöjd med vad han ser, antar jag, säger Lucas, som trots sin egen åsikt om sitt spel gjort sex poäng på sju matcher i allettan hittills.

Halva serien är spelad och SSK har allt i egna händer, där man är med i jakten på den åtråvärda förstaplatsen som ger direktplats i kvalserien till hockeyallsvenskan.

– Jag gillar det här när det är skarpt läge och avgörande matcher. Det känns enbart inspirerande och oerhört spännande. Men allt börjar med att göra ett bra jobb före och under matcherna, säger SSK-tränaren Mats Waltin.

I slutspelstider blir det mentala spelet allt viktigare, konstaterar Waltin.

– Det blir oerhört viktigt. Det gäller att våga släppa loss utan att tappa huvudet. Det sämsta för en hockeyspelare är att tänka för mycket, då blir det passivitet och oro, säger Waltin.

– Många av killarna i laget har aldrig varit i situationen förut, det ska man veta. Men ska jobba på det vi jobbat på sedan 3 augusti och känna en trygghet i det.

Men laget har ingen mental tränare.

– Vi pratar mycket, men vi har ingen mental coach, nej. Vi pratar internt och jobbar utifrån egna tankar och känslor, säger Waltin.

Hur ser du på era chanser att ta förstaplatsen?– Jag tycker att vi har goda chanser, men det är viktigt att se att allt inte hänger på förstaplatsen. Vi har en målsättning som vi jobbar mot och det ska inte stå och falla på förstaplatsen. Det går att gå den långa vägen också (via playoff), säger Waltin.

Han är med sin bakgrund i SSK inte i majoritet – många är värvade utifrån – men ser sina egna starka känslor för klubben som en stark drivkraft för sig själv, med målet att ta SSK tillbaka upp.

– Det betyder jättemycket. Det har en oerhört stor betydelse för mig och den energi det ger mig, säger han.