Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu blir det billigare att gå till tandläkaren – så mycket höjs bidraget

Nu dubblas det allmänna tandvårdsbidraget, och blir upp till 600 kronor per år. Höjningen ska få fler att besöka tandläkaren.

Det allmänna tandvårdsbidraget finns för alla som passerat åldern för avgiftsfri tandvård för unga, alltså 22 år, och kan användas till att subventionera tandvårdsbesök.

Från och med söndagen höjs bidraget till det dubbla. Det handlar om en reform som beräknas kosta 750 miljoner kronor per år när den är fullt utbyggd, och 531 miljoner kronor 2018.

Höjningen att bidraget nu blir 600 kronor om året för de som är mellan 22-29 år eller över 65 år. För gruppen mellan 30-64 år landar det efter höjningen på 300 kronor per år.

– Ingen ska behöva avstå från tandläkarbesök för att man inte har råd. Vi måste säkerställa mer regelbundna besök och att unga och äldre inte väljer bort att gå till tandläkaren, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande om höjningen.

Tandvårdsbidraget fungerar efter höjningen på samma sätt som tidigare, vilket innebär att det automatiskt brukar dras vid betalningen av ett besök hos tandläkaren.