Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu avgörs framtiden för Taxinge

Dagarna före påsk kungjordes Skanskas slutgiltiga ansökan om hamn- och bergkrossverksamhet i Taxinge.

Ansökningshandlingarna finns tillgängliga hos Nykvarns kommun och länsstyrelsen. Yttranden från allmänheten ska ha kommit in till länsstyrelsen senast den 21 april. Därefter tas beslut om Skanska ska få tillstånd eller ej.

Det är alltså nu Taxinges framtid avgörs. Valet står mellan storskalig bergkrossningsindustri för Skanska eller naturskönt rekreationsområde för alla.

Länsstyrelsen avgör formellt om Skanska ska beviljas tillstånd, men yttrandet från Nykvarns kommun som remissinstans kommer att väga mycket tungt i länsstyrelsens beslut. Trafikverkets beslut att aktivt välja bort Taxinge som mottagningsplats vid försäljningen av bergmassorna från bygget av Förbifart Stockholm betyder i praktiken att länsstyrelsen knappast ger tillstånd till hamn- och bergkrossverksamheten i Taxinge om Nykvarns kommun säger nej till en sådan etablering.

Nykvarns förtroendevalda har allt sedan Skanskas planer blev kända i november 2013 vid olika tillfällen markerat sin ståndpunkt i bergkrossningsfrågan. Inför kommunalvalet 2014 sade sig samtliga etablerade partier i Nykvarn vara motståndare till planerna i Taxinge.

I en skrivelse till länsstyrelsen och Trafikverket daterad den 24 november 2014 protesterade ordföranden för bygg- och miljönämnden Jan Brolund (NP), Peter Nyman (NP) samt gruppledarna Lars-Erik Aili (L), Barbro Eriksson (S), Börje Karlsson (C) och Göran Nygren (M) tillsammans mot den planerade bergkrossningsanläggningen.

För Nykvarns förtroendevalda är det nu tid att gå från ord till handling, stå upp för sina vallöften och i kommunens yttrande till länsstyrelsen formellt säga nej till Skanskas bergkross i Taxinge.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel