Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åtalas mannen som sköt vargtiken i Sjundareviret – misstänks för grovt jaktbrott

I september 2015 sköts en vargtik i Sjundareviret. Nu åtalas skytten för grovt jaktbrott.
Skytten och en annan person åtalas dessutom för att ha satt upp övervakningskameror.

Vargtiken sköts den 29 september 2015. Länsstyrelsen såg till en början inget anmärkningsvärt med händelsen, utan accepterade skyttens förklaring – han sköt efter att vargen hade blivit aggressiv mot en lös hund och inte låtit sig skrämmas iväg. Ett sådant agerande är tillåtet enligt en paragraf i jaktförordningen.

För pluskunder: Jägaren som sköt vargtiken i Sjunda: "The target is eliminated"

Men snart visade det sig att en utredning av händelser i området redan pågick under ledning av miljöåklagare Christer B Jarlås. Skjutningen synades därför extra noga och en utredning om grovt jaktbrott inleddes.

Förundersökningen har tagit sin tid, men på onsdagen fattade Christer B Jarlås beslut om att väcka åtal mot skytten för grovt jaktbrott. I stämningsansökan står att den åtalade var väl medveten om risken att möta varg, men att han trots det har låtit en hund springa lös. "När han skjuter vargen har inget angrepp påbörjats och den lösa hunden har inte reagerat på vargen", skriver åklagaren.

Vargskytten och ytterligare en man åtalas samtidigt för brott mot kameraövervakningslagen. De ska, enligt åklagaren, under en månads tid utan tillstånd ha satt upp eller låtit sätta upp övervakningskameror riktade mot platser dit allmänheten har tillträde.

Enligt stämningsansökan förnekar de åtalade brott.

Ladda ner LT:s nyhetsapp gratis till din Iphone här eller till din Android här!