Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu åtalas Kima George för grovt bedrägeri

Åtalet mot Södertäljes andra hemtjänsthärva och dess vd Kima George har skjutits upp flera gånger – men nu har det kommit.

Hon åtalas för 36 fall av grovt bedrägeri samt ett fall av grovt bedrägeri tillsammans med en annan person.

En nära anhörig åtalas även för medhjälp till grovt bedrägeri, två nära anhöriga för 15 fall av bedrägeri och en person som jobbat på Skatteverket åtalas för dataintrång.

– I och med att vi väcker åtal anser vi att vi har så mycket bevis att vi kan vänta oss en fällande dom, säger Markus Hellsten, en av åklagarna.

Vad kommer ni att yrka på för straff?

– Det kan jag inte säga, vi kommer fundera mer på det närmare förhandlingarna i september.

Det var den 10 februari 2014 som polisen slog till mot AB Hemtjänst i Södertälje och grep ett flertal misstänkta för grova bedrägerier, däribland vd och Södertäljeprofilen Kima George.

Så småningom visade det sig att övriga fem personer är nära anhöriga och kärnan i bolaget.

Bolagets 20-30 brukare är nästan uteslutande anhöriga de också. De har inte åtalats nu men kan komma att bli det i ett senare skede.

– Jag har inte varit så inblandad där utan det har Thomas haft koll på. Men där gäller det att bevisa att brukarna varit medvetna om att de inte fått vård som de borde ha fått. Dessutom görs den bedömningen av en biståndshandläggare på kommunen och sedan fakturerar bolaget kommunen och det är oklart hur insatta brukarna är. Men förundersökning pågår där, det finns en del att reda ut, säger Markus Hellsten.

Åklagarna Thomas Hertz och Markus Hellsten sa tidigt att de riktade in sig på bedrägerierna mot Södertälje kommun på 7,5 miljoner kronor.

De gjorde också klart att det här åtalet sannolikt inte skulle innefatta bedrägerierna mot Allmänna arvsfonden på två miljoner kronor, utan det kommer ett eget åtal för det så småningom.

– Förundersökning pågår fortfarande men den hänger inte ihop med det här åtalet mer utöver att det rör sig om samma personer, säger Markus Hellsten.

Finns det någon prognos för åtal där?– Nej, det har varit trassel med handlingar så vi har nyligen fått mer underlag från Allmänna arvsfonden som vi behöver gå igenom och ta ställning till.

De åtalade förnekar brott. Rättegången planeras till i september.

– Vi räknar med nio dagar, det kanske kan dra ut lite grann på tiden men det är ingen jätteförhandling som de andra hemtjänsthärvorna varit, säger Markus Hellsten.