Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu är han bland Kings främsta genom tiderna

Mot Borås sköt han in sig bland Kings främsta poänggörare genom tiderna. Men mot Norrköping lär Dino Pita få det tufft att bättra på den statistiken. "De har varit ganska limmade på mig", säger han.

3 766 poäng i Södertälje Kings.

Han visste det inte då, men med tvåpoängaren till 43–46 senast hemma mot Borås, sköt han in sig som Kings tionde bästa poänggörare genom tiderna.

– Det är absolut ingenting jag gått och tänkt på. Det betyder inte så mycket. Efter karriären kanske, om jag får mitt linne upphängt här, det hade varit speciellt. Men det här... Topp tio? Skillnaden mellan mig och killen som är etta är ju typ 7 000 poäng, säger Dino Pita.

Det hinner du väl ikapp?

– Nej, det tar ju 20 år till. Det har jag inte tid med, skrattar guarden.

Särskilt glad är han inte för att snacka statistik, så här innan den första SM-finalmatchen hemma mot Norrköping – kanske för att inte jinxa något.

– Jag har inte kollat min statistik alls det här året. Jag har valt att inte göra det. Det strular till det lite med huvudet, för mig i alla fall. För vissa andra är det kanske skönt att kolla. När året är slut, då kollar jag hur jag ligger till.

Han säger sig vara i riktigt bra form – 60 poäng i semifinalserien mot Borås talar för det – ändå räknar inte Dino Pita med att det blir särskilt många fler poäng gjorda under säsongen.

På tre matcher mot Norrköping har Kings guard sänkt totalt 25 poäng (5, 12, 8).

– Jag vet att det kommer bli väldigt tufft. Jag har haft det tufft mot dem tidigare. Det är inte för att jag spelar sämre, utan det är för att de tar bort mitt spel. De låter hellre någon annan skjuta.

En bidragande orsak till den relativt skrala poängskörden mot finalmotståndaren Norrköping stavas Adnan Chuk.

– Deras coach... Vi har ju spelat med varandra. Vi delade alltid rum på bortaresor, så vi är ganska tajta. Det är nog en förklaring till att de i de tre tidigare matcherna varit ganska limmade på mig.

Säsongen 2011–2012 stod de tillsammans i Täljehallen som finalförlorare – mot just Norrköping.

– Det är inget jag tänker på. Jag vill bara vinna guld. Det är det jag är här för. Nu är det fyra vinster som håller mig borta från det, sen om det är mot Norrköping, Borås eller Sundsvall – det spelar ingen roll, säger Pita, som tillsammans med Chuk tog SM-guld säsongen därpå.

– Det som talar för oss nu är väl rutinen. Vi har varit

i den här situationen tidigare – för vissa blir det här femte raka finalen. Det är sjukt.

På gårdagens träning såg Nick Spires ut att gå för fullt. I mitten av februari skadade Kingscentern högerfoten under en träning och har sedan dess missat samtliga matcher i slutspelet.

I morgon lär 22-åringen vara tillbaka.