Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ändrar vi reglerna för webbkommentarer

Vi ändrar reglerna för hur man får skriva kommentarer på LT.se. Vi gör det för att vi vill ha en bredare debatt. Vi vill att fler åsikter kommer fram.

Vi ändrar reglerna för hur man får skriva kommentarer på LT.se. Vi gör det för att vi vill ha en bredare debatt. Vi vill att fler åsikter kommer fram. Det tror jag bara är möjligt om vi höjer kraven i kommentarsfälten.

Det nya i våra regler är egentligen ganska enkelt. Det är samma sociala koder som gäller i vilken annan diskussion som helst – i alla fall i verkliga livet. Några av dem är:

• Skriv i respektfull ton, både till människorna du tilltalar och till dem som läser ditt inlägg.

• Vi tillåter inte kränkande uttalanden om grupper av människor eller om individer. Det gäller personer som nämns i texten, artikelskribenter eller andra deltagare i diskussionen.

• Kritik ska handla om sakfrågan, inte om personer.

När jag skriver mejl ibland brukar jag tänka ”skulle jag kunna säga det här öga mot öga?” och ibland omformulerar jag mig. Jag vet, det är lättare att vara hårdare vid ett tangentbord. Men diskussionen blir så mycket trevligare, och jag vågar också påstå bättre, om vi säger det vi vill säga på ett respektfullt sätt även när vi skriver.

I dag handlar många av kommentarerna, oavsett ämne för artikeln, om invandrare. Det är föraktfullt och hätskt. Ibland är det organiserat. En exakt likadant formulerad kommentar kan komma från en mängd olika kommentatorer samtidigt. Jag vill inte bidra till att det sprids. Jag vill inte att det ska ske i LT:s namn. Invandringspolitik kan gärna diskuteras under de artiklar som handlar om det. Därför behövs ännu en ny regel ”kommentarerna ska handla om ämnet för artikeln”.

Censur och brist på yttrandefrihet, kommer några flitiga kommentatorer att hävda. Men yttrandefriheten innebär inte att man har rätt att säga vad man vill i vilken tidning man vill. Jag kan till exempel inte tvinga Dagens Nyheter att ta in mina texter. Däremot är det relativt lätt att starta en egen tidning eller sajt – eller vända sig till ett annat forum med sina åsikter. Att säga nej till publicering är också en viktig del av yttrandefriheten. Alla tidningar väljer och väljer bort dagligen.

Ibland när jag pratar med trogna och kloka LT-läsare säger de att de inte orkar läsa våra kommentarer för att allt är så negativt och för att tonen är så tråkig. Du som läser detta och känner igen dig, var med och gör en förändring möjlig! Vi vill ha dina kommentarer på LT.se.