Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Norrköping utmanar Kings

När Borås tappat tempo i ligan framstår just nu ett annat lag som Kings främsta utmanare. Norrköping.– Vi kan definitivt gå hela vägen, säger landslagscentern Joakim Kjellbom inför toppmötet i kväll.

Fredagen kan bjuda på fyrverkerier i basketligan, när fyra tungviktare går upp mot varandra. Luleå möter Borås. Alltmedan Kings åker till Norrköping, för vad som blir ett möte mellan ligans just nu formstarkaste lag. Slutspelsvibbar, alltså.

– Slutspel är annorlunda, med mer justeringar. Men samtidigt är de här matcherna otroligt viktiga – i princip kan de avgöra serien, säger Norrköpings 35-årige center Joakim Kjellbom.

I fjol blev det just så. Norrköping tappade seriesegern efter förlusten mot Kings –

i den sista omgången. Som ny headcoach byggde Adnan Chuk om laget inför den här säsongen. Och det har klickat.

Efter förluster i två av de tre första matcherna hittade Dolphins ett vinnande spel. Resultatet: 14 av 16 segrar – och Norrköping är laget som skuggar Kings i tabellen.

– Adnan har gjort bra val av spelare. De är ett av de mer erfarna lagen. Fysiskt är de också ett topplag. Så jag är inte särskilt förvånad, säger Kings coach Vedran Bosnic.

Försvaret är basen i Norrköpings spel under Chuk. Och i det har ligans två topplag en hel del gemensamt. Inga andra snittar under 70 insläppta poäng, eller försvarar färgen lika bra. Kings håller motståndarna på lägst tvåpoängsprocent (46,6), med Norrköping bara en halv procent bakom (47,1).

– Vi har tydliga regler i försvar. Vi går igenom vem vi vill ska skjuta – och vem som inte ska det. Om vi ska styra mot baslinjen eller mitten. Hur vi hjälper och vem som roterar. Vi bygger därifrån, förklarar Kjellbom.

Själv är centern navet i sitt lags försvar – och leder ligan i blockar. I säsongens första möte mellan lagen höll den täta defensiven på att ge utdelning, innan Kings tog sig ur gästernas grepp i slutminuterna.

– Vi gör en bra match i 35, 37 minuter. Vi lyckades få stopp på bland andra Bizaca. Sedan hade vi väldiga problem sista tre när de satte upp en helplanspress, säger Joakim Kjellbom, som ser slutspelskvaliteter i sitt lag:

– Jag känner – och många i laget som varit med förut – att vi har ett bra lag. Vi är välcoachade. Däremot är vi kanske inte lika djupa som andra. Men får alla vara hela och friska blir vi att räkna med i slutspelet.

Och inför kvällens match är Norrköping obesegrat på hemmaplan.

– Ett lag med Kjellbom, Hairston, Lindquist, Smith och Eriksson – i den svenska

ligan är det ett erfaret lag på hög nivå. Det blir en tuff match, säger Bosnic.