Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lovar extra drag med Yohio i kväll

Med Yohios hjälp blev Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund kända över en natt. Nu gör de sin första konsert i Södertälje.

Annons
Hemmaplan. Fredrik Holmlund och Marcus Jonsson har spelat med Yohio i två år. Nu gör de sin första riktiga konsert i Södertälje – på Kringelfestivalen på Marenplan i kväll. ”Vi har längtat efter den här                   spelningen länge”, säger Fredrik Holmlund.

Musik. Yohio slog igenom i förra årets Melodifestival med Södertäljekillarna Marcus Jonsson på gitarr och Fredrik Holmlund på bas. Då slutade de tvåa med låten ”Heartbreak hotel”. I årets Melodifestival kom de sexa med låten ”To the end”.

– Melodifestivalen är en enda stor fest, så jäkla kul, sade Marcus Jonsson till LT direkt efter finalen.

För att ta reda på hur de hamnade där får vi backa bandet några år. Marcus Jonsson och Fredrik Holmlund lärde känna varandra i sjuan när de började Rosenborgskolans musikklasser.

Tio år senare bestämde de sig för att sluta sina jobb och satsa på musiken – utan att veta vad som väntade.

Det började med ett telefonsamtal från Yohio som erbjöd sig att bli manager för Marcus och Fredriks band Desaiha. Sedan kom erbjudandet om att spela med Yohio i Melodifestivalen och resten är historia.

I sommar har de varit på turné och fler spelningar lär det bli i höst. De har uppträtt i Södertälje vid en skivsignering, men Kringelfestivalen är deras första ”riktiga konsert” i hemstaden.

– Det ska bli jätteroligt att spela för alla vänner och bekanta, nu har de ingen ursäkt att inte komma och kolla på oss, säger Marcus Jonsson och skrattar.

När LT gör intervjun håller de fortfarande på att göra i ordning spellistan. Killarna brukar hjälpa Yohio med den, men nu är de mer involverade än vanligt.

– Vi vill ha mer drag på den här konserten så det kommer att låta lite annorlunda än andra konserter. Det blir inte som Melodifestivallåtarna hela tiden utan mer hårdrock och metal, vilket Yohio också älskar, säger Marcus Jonsson.

Yohio är insatt i kulturen ”visual key” från Japan där utseendet är nästan lika viktigt som musiken, och så även för Marcus och Fredrik.

– Om spelningen börjar klockan 19 är vi på plats senast klockan 12. Det tar nästan en hel arbetsdag att fixa sig och efter en timmes spelning duschar man bort allt igen. Men det är roligt att spöka ut sig ibland, säger Marcus Jonsson.

Under Kringelfestivalen släpper killarna en singel med sitt band Desaiha, en låt de även spelar på konserten.

– Singeln heter ”Castiel” och det är vår gymnasiekompis Adrian Dolata som sjunger och har skrivit texten med inspiration av August Strindbergs ”Ett drömspel”, säger Fredrik Holmlund.

Att spela på Kringelfestivalen gör dem extra taggade.

– Den har man ju varit på som barn och tittat på scenen och nu ska man själv stå där, säger Marcus Jonsson.

De tycker det är bra att Södertälje har en egen festival, för trots sina resor överallt är de hemstaden trogna.

– Södertälje är ändå nummer 1. Det är ”nice”, mångkulturellt och lagom stort, inte som Stockholm där man måste trängas, utan lugnt och fint, säger Marcus Jonsson.

Mello. Yohio framför ”To the end” i Melodifestivalen 2014.Arkivfoto: Fredrik Persson/TT
Drar stor publik. Så här fullt var Stora torget när Yohio med musiker uppträdde i mars 2013. Arkivfoto: Christina Hjalmarsson

Mer läsning

Annons