Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nöjda med erkännande av folkmord

Inför 100-årsdagen av massakrerna på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och andra folkgrupper i Osmanska riket gör Turkiet ett försök att närma sig Armenien.

Annons

På Assyriska riksförbundet i Södertälje är man glad över beskedet att Turkiet försöker närma sig Armenien och att Tyskland väntas erkänna massakrerna som ett folkmord.

Ordförande på Assyriska riksförbundet är Afram Yakoub och han har under tisdagen kontaktat assyrier i Tyskland som bekräftar att även assyrier och andra folkgrupper nämns i erkännadet och att omröstningen kommer att gå igenom på fredag.

- Det känns extra bra när Tyskland gör ett sådant erkännande. Tyskarna var allierade med Turkiet på den tiden och visste mycket väl vad som försiggick där. de hade officerare på plats som aktivt deltog med att bistå Turkiet militärt, säger han och fortsätter:

- Erkänner Tyskland det här så kan det innebära att även Turkiet snart kan göra några närmanden.

Premiärminister Ahmed Davutoglu säger i ett uttalande att Turkiet delar armeniernas smärta och vill läka såren från det förflutna. Men han undviker att kalla dödandet under första världskriget för folkmord utan hänvisar till de dödliga förvisningarna av "osmanska armenier", skriver TT.

Armenierna betraktar massdödandet som folkmord, ett begrepp Turkiet konsekvent har vägrat använda.

Den tyska regeringen backar från sin tidigare envisa vägran att använda begreppet folkmord för att beskriva massakrerna på 1,5 miljoner armenier. Regeringen kommer på fredag att stödja en resolution i förbundsdagen som förklarar massakern som ett exempel på folkmord, skriver TT.

Därmed sällar sig Turkiets största handelspartner i Europa till Frankrikes, EU-parlamentets och påven Franciskus ställningstaganden.

Lamia Milkon, kommunfullmäktigeledamot (KD) och ledamot av Armeniska föreningen i Södertälje:

- Det är värt miljoner för oss att få höra att fler stater och regeringar erkänner folkmordet. Före er andra kanske det är roligt och en liten notis, men för oss som kämpat för det här erkännandet i hundra år är det en jättestor sak, säger Lamia Milkon till LT.

- Att just Tysklands regering erkänner folkmordet har betydelse, det landet har också haft en svår historia. Nu är målet att alla stater ska erkänna, även Sveriges regering.

Även på riksnivå välkomnas den tyska regeringens agerande. Armeniska riksförbundet i Sverige skriver i ett pressmeddelande ”I en plötslig omvändning ändrade den tyska regeringen sin hittills ihärdiga vägran att använde termen folkmord om händelserna under första världskriget i Osmanska imperiet som skördade uppemot 1,5 miljoner armeniers liv”.

- Armeniska riksförbundet i Sverige välkomnar tyska regeringens agerande och menar att varje liknande erkännande är ännu en markering mot Turkiets ihärdiga förnekelse och att det kommer från just Tyskland har flerfaldig betydelse, skriver Armeniska riksförbundet i Sverige i ett pressmeddelande:

- Detta erkännande kommer från ett land med starka band till Turkiet vilket bevisar att man kan ha goda och betydande relationer med Turkiet, politiskt så väl som ekonomiskt, och erkänna sanningen. Dessutom har Tysklands ansvarstagande för de begångna brotten under andra världskriget gjort landet till ett utmärkt föredöme om hur man kan genom konfrontation av den bittra sanningen, erkännande och botgöring återställa sin internationella heder och ära. Turkiet borde ha gjort detta för länge sedan. Vi hoppas att fler regeringar och stater kommer att följa tyska regeringens exempel.