Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobina fick tvinga chaufförer ta semester

Kommunal menade att Nobina tvingat deras medlemmar att ta ut semester på redan lediga dagar. Nu har fallet avgjorts i Arbetsdomstolen.

I fallet som LT tidigare uppmärksammat hävdar facket att sex chaufförer varit tvingade att ta ut ledighet på redan lediga helgdagar. Dagar de menade borde räknas som så kallad kransledighet.

Arbetsdomstolen (AD) fastslår dock att Nobina inte har brutit mot vare sig semesterlagen eller det ingångna avtalet. Kommunal ska också ersätta Nobina med 450 000 kronor för rättegångskostnaderna. Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd är besviken på domen.

– Vi blev negativt överraskade. Det är mycket svårt att förstå ADs resonemang om semesterlagen som är en skyddslagstiftning. Nobina lade arbete lördag och söndag sista helgen under semesterperioden. Trots det tycker AD att de anställda har fått den kransledighet de har rätt till, något vi menar att de inte har fått.

Jenny Lundmark som är chefsförhandlare på Nobina är glad att ärendet är utrett och att Arbetsdomstolen gått på deras linje.

– Vi är inte så förvånade. Det här har varit vår övertygelse hela tiden.