Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nobelpristagaren Dario Fo död: "En stor teaterman"

Den italienske dramatikern och Nobelpristagaren Dario Fo har avlidit, uppger AFP.

Han har beskrivits som en dramatiker som "gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet".

– Dario Fo gjorde folkets dramatik och folkets berättelser, säger skådespelaren Özz Nûjen.

Dario Fo fick sitt internationella genombrott som dramatiker 1960 med "Ärkeänglarna spelar inte flipper". Han räknades som en av den politiska teaterns förgrundsfigurer i Västeuropa, känd för pjäser som "Anarkisten som slängdes ut genom ett fönster genom ett misstag" och "Vi betalar inte, vi betalar inte!".

När Dario Fo fick Nobelpriset i litteratur 1997 väckte det bestörtning hos vissa eftersom Fo inte i första hand betraktades som en dramatisk författare utan som en teaterman. I Svenska Akademiens motivering hette det att han "i medeltida gycklares efterföljd gisslar makten och upprättar de utsattas värdighet".

Den svenska publiken fick först kontakt med honom 1960 i en uppsättning av "Målarnas malörer". Totalt har ett 30-tal teatrar i landet satt upp hans pjäser, bland dem "En kvinna" och "Mistero Buffo".Avgörande möte

För skådespelaren och regissören Björn Granath blev mötet med Dario Fo i slutet av 1960-talet helt avgörande.

– Om man säger att han var en stor teaterman överdriver man inte, säger Granath som själv var med på en föreställning i Bologna där Dario Fo spelade inför en publik på drygt 10 000 personer.

– Det fanns något mycket speciellt i hans publikkontakt och hans sätt att gestalta med kroppen. Precis som Jacques Tati hade han gått på mimarskola, men båda utvecklade ett eget sätt att klippa av mimet så att man inte behövde vänta en halvtimme på att ett äpple skulle skapas. De klippte det här och fyllde det med berättande, med texten, säger Björn Granath

.

Skådespelaren Özz Nûjen har spelat Dario Fo i "Mistero Buffo".

– Hans teater har betytt jättemycket för mig och hans verk behövs särskilt mycket i dagens klimat. Han är antitotalitär. När man läser hans verk märker man vilken människokärlek han har och en villkorslös kärlek till den lilla människan. Dario Fo gjorde folkets dramatik och folkets berättelser, jag tror att det är därför han fick Nobelpriset, säger Özz Nûjen.

Nu vill han fortsätta att sprida den italienske dramatikerns verk.

– Dario Fo har betytt mycket för min personliga karriär också, inte bara för mina tankemönster och min själ, säger han.

Regissören Judith Hollander har bland annat har satt upp "Vi betalar inte, vi betalar inte!", en pjäs hon tycker är roligt skruvad.

– Han var en lysande dramatiker, humoristisk och politisk. Han var också väldigt hatad av högern, säger hon.

– Dario Fo förstod att teater är komiska situationer. Han skriver alltid om absurda situationer och människor som inte reflekterar utan handlar i nuet. Som i "Vi betalar inte, vi betalar inte!" där folk börjar sno varor i en affär och lögn på lögn följer. En räcka av händelser sätts igång som gör situationen allt mer absurd.

Judith Hollander framhåller också att Dario Fo hade sina rötter i gatuteatern, han behövde inte en tyst och respektfull publik.

– Dessutom skrev han bra, mångdimensionella kvinnoroller. Jag tycker att han och Bertolt Brecht är bäst på att skapa bra dramatik och samtidigt bra kvinnoroller. Det är inte så vanligt, säger hon.

Dario Fo avled efter att ha varit inlagd på sjukhuset i Milano sedan tolv dagar, uppger italienska medier.

– Med Dario Fo förlorar Italien en av sina största förkämpar för teater, kultur och vårt lands civilsamhälle, säger den italienske premiärministern Matteo Renzi enligt Reuters och tillägger att Fos mångsidiga konstnärliga arbete gör honom till en "stor italienare i världen".