Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio personer häktade i assistanshärvan

Totalt 16 personer har nu gripits i den stora bedrägerihärvan kopplad till assistansbolaget för personer med funktionshinder. Flera av dem har häktats under torsdagen.

Den omfattande ekobrottshärvan kring assistansbolaget i Södertälje växer. Totalt 16 personer har nu anhållits och förordnats offentlig försvarare. De misstänks för grovt bedrägeri kopplat till bolaget. Deras uppgifter i bolaget har skiftat alltifrån vd för bolaget till personlig assistent. Men enligt uppgift till LT är så många som uppåt 30 personer inblandade i härvan.

Under torsdagen häktades nio av personerna misstänkta för att ha försnillat stora belopp. För två av personerna har åklagaren yrkat på att tingsrätten ska frysa tillgångar motsvarande 12 miljoner kronor.

För nio av de övriga misstänkta yrkar åklagaren att domstolen ska frysa tillgångar på mellan 398 686 kronor till 1 885 998 kronor, totalt 9 154 605 kronor.

Men summan kommer att växa inom kort. Fem av de misstänkta har ännu inte begärts häktade, men det väntas ske under de närmsta dagarna.

Fyra av de inblandade personerna är släkt med varandra. En av dem anses av åklagare ha varit den faktiske huvudmannen för bolaget. Hans bror har samtidigt varit anställd på Försäkringskassan under åren 2009 till 2012 då han misstänks för brotten. Men det misstänkta fusket ska ha pågått längre än så. En av de anhållna misstänks för brottslig verksamhet kopplat till bolaget tillbaka till 2006.

Den äldsta av de anhållna är en 61-årig kvinna, som åklagaren vill frysa tillgångar på för drygt 1,8 miljoner kronor. Den yngsta är 33 år. Men än återstår alltså flera personer vars identitet alltjämt är okänd.

För flera av de inblandade handlar det om såväl hus, bilar som båtar som ”fryses” i avvaktan på rättegång för att vid en fällande dom beslagtas, säljas för att återbetala till målsägarna.

Totalt 90 tjänstemän från polisen och andra myndigheter som kronofogden, skatteverket och ekobrottsmyndigheten ska ha deltagit under tillslaget i tisdags morse.

Utredningen sker inom ramen för den myndighetsgemensamma satsningen i Södertälje – Insats Tore 2, som bekämpar den grova organiserade brottsligheten i Södertälje.

Däremot finns det inga närmare kopplingar mellan de gripna i den här härvan och det så kallade Södertäljenätverket uppger polisen. Trots det ingår de i det andra skiktet av den brottspyramid som polisen använder sig av för att illustrera den brottsliga strukturen i Södertälje.