Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nio operationer efter olyckan – får inget skadestånd

Bilisten missade väjningsplikten och rammade en pappa och son på motorcykel.

I slutet av maj förra året inträffade en trafikolycka på Viksbergsvägen. En personbil körde ut på vägen och krockade med en motorcykel.

Läs mer: Åttaåring i olycka med motorcykel

Mannen som körde personbilen, en Södertäljebo i 45-årsåldern åtalades för vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik.

På motorcykeln fanns en far och son.

Pappan hävdade i tingsrätten att det rörde sig om en frontalkrock och menade att olyckan kan ha berott på att bilisten pillade med mobil när han körde.

Tingsrätten valde dock att tro på bilföraren som berättat att han gjorde en vänstersväng ut på vägen och inte såg den mötande motorcykeln, antingen på grund av ett skuggområde eller för att den var skymt av skyltar.

Tingsrätten fäller bilisten för vållande till kroppsskada, men inte för vårdslöshet i trafik. I stället fälls han för brott mot trafikförordningen eftersom han svängt vänster i en korsning utan att ha koll på om det kunde ske utan fara för mötande trafik.

Både pappan och sonen krävde skadestånd på 10 000 kronor var för kränkning i samband med olyckan. Pappan berättade för tingsrätten att både han och hans son skadats allvaligt och mått dåligt både fysiskt och psykiskt. Själv hade han när tingsrättsförhandlingarna ägde rum gått igenom nio operationer och väntade på fler.

Men tingsrätten säger nej till skadeståndet. Att göra en felaktig vänstersväng är nämligen inte ett så allvarligt brott att man kan får ersättning för kränkning om man utsatts för det, resonerar rätten.

Bilisten döms att betala dagsböter på totalt 18 000 kronor.

Fotnot: I en tidigare version av artikeln fanns uppgiften att pappan och sonen övningskörde när olyckan inträffade. Det stämmer inte, LT beklagar att vi spridit den felaktiga uppgiften.