Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ninne Olssons svar till Mankan

Ninne Olsson kommenterar Mankans debattartikel som LT publicerade i veckan. 

Kulturdebatt. Käre Mankan. Det är med sorg i hjärtat vi återigen får läsa dina tankar i Länstidningen istället för att som vanligt ta en kopp kaffe och prata om det som har hänt.

Vänner ska väl kunna ha olika åsikter om nånting utan att behöva beskylla varann för lögn.

För du är en vän, en arbetskamrat, som i nästan fyra decennier och mer än tolv produktioner har haft din plats på teatern och fortfarande har. En ganska besvärlig och egensinnig kollega som växlar fritt mellan rödhakekvitter och lejonvrål och vars dramatik vi ändå berömmer oss av att ha kunnat ta hand om på bästa sätt.

Din senaste pjäs var älskad av oss alla och vi ville ge allt för att fortsätta spela den, trots skärmytslingar i ensemblen. Att du valde att lägga ner den är inte likt dej.

Du om nån brukar vara den som går genom eld och vatten för att få dina ord att leva på scen.

Att lägga ner en pjäs som man tycker mycket om och som vunnit publikens hjärtan är ett beslut som ingen teater vill ta. Vi gick med på det av hänsyn till dej och beslutet var ju då också gemensamt. Formuleringen ”Inställt på grund av sjukdom” är en vanlig term vid hastigt inställda föreställningar och pekar varken ut dej eller någon annan.

Teater är en konstart där själva dramat bygger på konflikt och där skådespelarna använder sina egna känslor som paletter, strängar och tangenter för att uttrycka sej. Det är lättantändligt stoff och bör handskas varsamt även efteråt när man ska se efter vad som hände.

Se vår omsorg och omtanke som ett uttryck för en vänskap som har bestått många hårda prov. Kasta inte bort den. Ta emot den istället.

Ninne Olsson

konstnärlig ledare på Oktoberteatern