Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nick Spires åkte till Vegas – och satsade på sig själv

Årets stjärnskott. Europasuccé. SM-guld. Nu landslagsdebut. Ett bra första år. Men Nick Spires vill nå högre – och satsade på sommarträning i Las Vegas.

Återkomsten levde upp till hajpen.

Nick Spires, 22, blev årets unga spelare i ligan, tog sig in i landslaget och bidrog till Kings Europaframgång och fjärde raka guld – inte minst i offensiven där han gav laget nya dimensioner i spelet.

När Kings längste spelare lyfter och hamrar i en lobb – då kan han få hela hemmapubliken på fötter.

– Jag är jättenöjd. Jag har tagit ett första steg och har lagt basen för min utveckling. Nu vet jag vad jag är bra på, vad jag kan göra och vad jag kan fortsätta utveckla. Det känns väldigt bra att jag kom till Södertälje. Jag tror att det var ett steg i rätt riktning, säger Nick Spires.

Men guldfirandet hann knappt klinga av innan Nick Spires tog upp träningen.

– Jag har faktiskt bara tränat. En vecka hade jag ledigt, säger han om sommaren.

– Sedan jag blev kallad till landslaget har det varit en stor motivation. Att vara redo för det här.

Och när Kings gick över i juli – en period med egen träning – satsade Spires på två veckor i Las Vegas.

Det svenska centerlöftet erbjöds en plats på ett träningsläger i samband med NBA:s sommarliga, där till exempel Sacramentos mega-stjärna DeMarcus Cousins medverkade.

– Det var coolt. Många NBA-spelare var där och tränade. Jag lärde mig jättemycket.

Lärdomar som Spires får försöka omsätta på planen när Sverige laddar för EM-kval och han själv debuterar på internationell seniornivå.

– Jag ska försöka visa varför jag är här och att jag förtjänar det. Samtidigt är det väldigt många bra lagkamrater runt omkring mig. Jag bara njuter av att få passningar som man inte är van att få.

Kanske kan Spires redan nu visa att han är redo att ta över som femma allteftersom Joakim Kjellbom blir äldre – i hård konkurrens.

– (Carl) Engström – jag kände det på träningen – han är svår att flytta på. Kjellbom har inte varit med så jättemycket. Men han kommer med bra tips. Jag försöker bara lära mig av honom.

Direkt efter EM-kvalet väntar sedan Champions League-kvalet med Kings.

– Jag är jättenöjd med hur truppen ser ut. Cameron Rundles var ju otrolig mot oss – och jag är jätteglad att Davis (Lejasmeiers) kom tillbaka. Han är en av mina favoritspelare. Han är så smart och hittar alltid passningarna. Och Adam (Ramstedt) har utvecklats otroligt mycket under sommaren. Han kommer ta ett stort kliv, förhoppningsvis.

Och hur stort kliv kan du själv ta?

– Förhoppningsvis kan jag ta ett steg framåt och en lite större roll. Vi får se. Det är svårt att tänka på det nu när jag är med landslaget. En sak i taget.

Debuterar i A-landslaget

Efter 76 ungdomslandskamper gör Kingscentern Nick Spires i helgen sina första seniormatcher för blågult. Men det är 22-åringen inte ensam om i en ung landslagstrupp: Chris Czerapowicz, Fredrik Andersson (Borås), Charles Barton (tidigare i Sundsvall), Johan Löfberg (Oviedo), Adam Ramstedt och Tim Schüberg (Norrköping) har alla chansen att debutera i A-landslaget i helgen.

Den nuvarande truppen på 18 spelare ska krympas till 12 spelare i matchtruppen när EM-kvalet inleds.

Nick Spires konkurrerar främst med Norrköpings veteran Joakim Kjellbom och förre Kingscentern Carl Engström – som nu skrivit på för Palencia i den spanska andraligan – om minuter under korgen.