Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ni har svikit folkets förtroende

Vårt historiska minne är kort. Det finns naturligtvis många skäl till att vi glömmer eller förtränger omtumlande händelser. Emellertid kopplas glömskan främst ihop med en blygsam nyhetsrapportering.

Svenska journalister har genomgående via en ensidig nyhetsrapportering om kriget i Syrien och Irak omöjliggjort en allsidig och adekvat rapportering om assyrier/syrianer i de nämnda länderna. Till följd av en utbredd tystnad om folkgruppen i svensk media har den etniska fördrivningen, som assyrier/syrianer utsätts för, hamnat i skymundan.

Under december 2015 och januari 2016 mördades 20 assyrier/syrianer kallblodigt i tre våldsamma terrordåd i Qamishli, en stad i nordöstra Syrien. Många assyrier/syrianer pekar på den kurdiska YPG-milisen som ansvarig för dåden. Amnesty International har i en rapport den 13 oktober 2015 dokumenterat YPG-milisens övergrepp som i skydd av ”kriget mot den Islamiska staten” fördrivit folk från sina områden i norra Syrien. Syftet med övergreppen synes av allt att döma stämma överens med YPG-milisens uttalade målsättning att fördriva assyrier/syrianer från Qamishli. En stad som grundades och byggdes av överlevare efter Seyfo – folkmordet på assyrier/syrianer 1915.

Terrordåden i Qamishli har inte lämnat någon assyrier/syrian oberörd. Många är förtvivlade över den nonchalans och ovilja som svenska journalister uppvisar. Den svenska nyhetsrapporteringen har näst intill varit obefintlig när det gäller både ovannämnda terrordåd och den etniska fördrivningen av assyrier/syrianer i Syrien och Irak.

Emellertid är det inte bara den svenska nyhetsrapporteringen som varit undermålig. Politiker, som i ”fredstid” och i medvind uttalat stöd och engagemang för assyrier/syrianer, har lyst med sin frånvaro. Det uttalade stödet och löftet om engagemang är, i denna svåra tid, som bortblåst.

Nu när riktiga vänner är eftertraktade har de lyst med sin frånvaro. Att engagerande riksdagsledamöter som Fredrik Malm (L) och Hans Linde (V) varit tysta efter terrordåden förvånar knappast någon.

Vad som dock upprört många assyrier/syrianer är att folkvalda regerings- och riksdagsledamöter med assyrisk/syriansk bakgrund har svikit. Dit hör Södertäljeborna Yilmaz Kerimo (S), Robert Halef (KD) samt Ibrahim Baylan (S), Robert Hannah (L), Emanuel Öz (S) och Roger Haddad (L).

I denna svåra stund har de svikit det förtroende som folket gett dem.

Det hade varit och är på sin plats att ni gemensamt manifesterat er avsky mot terrordåden och krävt att den svenska regeringen med utrikesministern Margot Wallström (S) å det kraftfullaste fördömer terrordåden i Qamishli.

Er tystnad och likgiltighet har banat vägen för det obefintliga intresse som svensk media och regering visat. Ni bär ett ansvar för denna tystnad.

Jag avslutar där jag börjande med att vårt historiska minne är kort. Den allmänna minnesbilden av Islamiska statens härjningar på Ninevehslätten för 18 månader sedan börjar redan blekna. Enbart tre månader efter det senaste terrordådet i Paris där 130 personer miste livet börjar det kollektiva minnet förträngas. För att undvika att terrordåden i Qamishli förträngs och att de mördade blir till siffror hoppas jag att ni, i er egenskap av folkvalda, tillsätter en kommission, Qamishli-kommissionen, för att utreda och belysa den mycket svåra situation som assyrier/syrianer lever under.

fristående debattör

Konstantin Sabo

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel