Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ni gör hjälteinsatser" – statsministern tackar brandpersonalen

 
Skogsbränderna 2018
Visa alla artiklar

I ett mejl till TT tackar statsminister Stefan Löfven (S) alla de människor som arbetar med att släcka bränderna. Under torsdagen planerar han att besöka de platser där det brinner.

Annons

Anmäl text- och faktafel

Efter att oppositionen och Beatrice Ask (M) efterlyst Stefan Löfvens närvaro har statsministern nu kommenterat läget i ett mejl till TT.

"Jag vill tacka alla brandmän, räddningstjänsten, hemvärnet, MSB, övriga myndigheter och inte minst alla de frivilliga som just nu gör sitt yttersta för att bekämpa bränderna och understödja i arbetet. Ni gör hjälteinsatser i detta svåra läge. Jag tänker också på alla de människor som fått lämna sina hem eller väntar på besked om att evakueras och är oroliga för hur läget ska utveckla sig".

Följer utvecklingen noga

Statsministern ska även besöka de drabbade områdena.

"Det är ett allvarligt läge. Regeringen följer utvecklingen noga och har ständig kontakt med berörda myndigheter. Jag har i dag talat med generaldirektören för MSB, Dan Eliasson, och förhört mig ytterligare om läget. Under morgondagen kommer jag att besöka drabbade områden för att på plats ta del av arbetet".

Han menar även att landets brandförsvar är rustade för att klara av skogsbränder.

"Svensk räddningstjänst är väl rustat för att hantera skogsbränder. Det är bra att de efterlängtade brandbekämpningsflygplanen nu finns på plats och kan sättas in för att bekämpa bränderna. Norge hjälper till med ytterligare helikoptrar för brandbekämpning och även det svenska försvaret ställer upp med helikoptrar".

Regeringskansliets krisorganisation är igång

Regeringen bistår med all hjälp de kan ge, menar statsministern.

"Regeringskansliets krishanteringsorganisation är i gång och regeringskansliet arbetar med att understödja myndigheterna och är beredda att fatta nödvändiga beslut. MSB har bett om mer hjälp från andra EU-länder och regeringen tar nu kontakt för att denna ska vara på plats så snabbt så möjligt".

Han har även talat med kommunerna som drabbats av skogsbränderna.

"Jag har också talat med flera kommunalråd för de drabbade kommunerna och förhört mig om läget. Kommunerna gör ett fantastiskt jobb i ett svårt läge. Både med att bekämpa bränder och hjälpa de invånare som tvingats evakuera och lämna sina hem", skriver Stefan Löfven till TT.