Annons
Vidare till lt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nesbø tolkar Shakespeare i ny thriller om poliskommissarien Macbeth

När Jo Nesbø blev tillfrågad om han ville skriva en modern tolkning av en Shakespearepjäs hade han ett krav: det måste vara ”Macbeth”. – Först var jag negativ till idén att skriva ett beställningsverk. Det roliga med att vara författare är ju att man får ha egna idéer, säger Nesbø till TT.

Boken, som just har kommit ut på svenska, är en del i ett pågående projekt där kända författare (Jo Nesbø är den ende icke engelskspråkige) gör moderna tolkningar av William Shakespeare-dramer. Några av de andra är Anne Tyler, Margaret Atwood och Gillian Flynn.

"Macbeth" gjorde intryck

Har han haft en speciell relation till Shakespeare? Nej, erkänner Jo Nesbø.

– Däremot hade jag det till just ”Macbeth”. Jag såg Roman Polanskis film när den kom, och den gjorde stort intryck på mig. Jag försökte efter det läsa den på engelska, men gav upp efter två sidor. När jag fick erbjudandet tyckte jag att jag kände figuren Macbeth. Jag hade inte gjort ”Romeo och Julia” eller ”Stormen”.

Jo Nesbøs ”Macbeth” utspelar sig någon gång på 1970-talet i en stad som har drag av bland annat Newcastle från 70-talet, som det skildrades i thrillern ”Ta fast Carter!” och New York och Bergen under samma tidsperiod. Macbeth är poliskommissarie och har ambitioner att ta sig upp i hierarkin. Hans älskarinna, som förestår en kombination av kasino och bordell, har också ambitioner och lyckas övertyga Macbeth om att börja röja undan dem som står i vägen för honom.

Skalade bort allt

Nesbø berättar om arbetet med beställningsverket och hur han tidigt insåg att han inte kunde använda pjäsens originaldialog. I stället skalade han bort allt utom den grundläggande intrigen och rollfigurerna och skapade sedan sin "Macbeth” utifrån det. Han fick helt fria händer, det var aldrig så att någon sade ”så här får du inte göra”.

– Jag trodde jag skulle kunna ta bort delar av intrigen, men när jag gjorde det så insåg jag varför detta är ett mästerverk. När man tar bort något faller allting samman. Så i stället höll jag mig väldigt tätt intill dramaturgin, nästan från scen till scen.

"Macbeth" är ju egentligen ingen kriminalhistoria – och alla vet vad som ska hända, konstaterar han.

– Det är en av styrkorna med tragedin. Det handlar inte om vart du ska utan om hur du kommer dit. Varför gör Macbeth detta? Varför går han över till the dark side? Varför manipulerar lady Macbeth honom att gå över dit? Är det så att ambitionen att få makt gör att alla hänsyn och all moral sätts åt sidan? Är det så vi människor är? Sådan är pjäsen, sådan är romanen, även om den i tillägg har en thrilleraspekt.

Liknade Harry Hole

Han säger att arbetet med ”Macbeth” liknade processen när han ska skriva en ny Harry Hole-bok.

– Jag ägnar ett år åt att skriva ett synopsis och när det är färdigt så ligger det där och då jobbar jag utifrån det.

Harry Hole, ja. Nesbø avslöjar att han nu arbetar med den tolfte boken om denne och att den kommer under 2019. Han berättar inget om intrigen och han vill heller inte säga hur länge han kommer att fortsätta skriva om denne – eller om han kommer att avsluta serien med att ta livet av sin huvudperson.

– Men jag har alltid haft ett osentimentalt förhållande till de karaktärer som jag skriver om.

Kan bli fler filmer

Förra året kom Tomas Alfredsons film ”Snömannen”, baserad på en av böckerna om Harry Hole. Trots goda förutsättningar blev det en dålig film, som floppade stort. Jo Nesbø har ingen förklaring till varför det gick som det gick – och han bekänner att han faktiskt ännu inte har sett den.

Mer rörlig Harry Hole lär det inte bli förrän bokserien är färdigskriven. Däremot finns det i USA planer på att filmatisera några av Nesbøs så kallade stand alones, det vill säga böcker som inte ingår i någon romanserie.

– Denis Villeneuve vill göra ”Sonen”, och Tobey Maguire planerar att regidebutera med ”Blod på snö”. Men det är ju inte säkert att det blir någonting, i filmvärlden kan mycket hända som får planer att gå om intet.

Fakta: Jo Nesbø

Namn: Jo Nesbø

Ålder: 58.

Bor: Oslo.

Yrke: Författare och musiker.

Tidigare böcker: Elva böcker om den plågade polisen Harry Hole, som har sålt i miljonupplagor över hela världen. Bok nummer tolv kommer 2019.

Aktuell: Med en modern tolkning av Shakespeares ”Macbeth”.

Gunnar Rehlin/TT